Bitchslap Barbie

There’s a new toy in town, and her name is Bitchslap Barbie

Pause/Play

with 6 comments

Igår åkte jag iväg till mina föräldrars sommarställe, en timme härifrån ungefär, för att bli lite bortskämd av mamma. Kom dit sent igår, och hann nästan inte göra nåt förrän det var dags att sova.

Idag har vi slöat oss, suttit i solen och snackat skit, och varit inne i den lilla staden och handlat. Så har vi lagat mat, och det är verkligen så att INGET går upp mot mammas mat. Idag blev det grillspett med tzatziki och klyftpotatis. Smaskens.

När jag kommer hem så ser jag att vårdförbundet har accepterat medlarnas bud (äntligen :P). Sjuksköterskorna verkar inte vara överdrivet nöjda. 21100 som lägstalön är väl en resonabel höjning om lägstalönen tidigare låg på 18000 (har fått den siffran från upproret.se, så jag kan inte garantera att den stämmer). Förstår att de inte gillar att ha lägre lön än undersköterskorna, och det ska de väl inte ha heller, men Fatma Aslan som har varit med och startat upproret.se får ju lugna sig lite.

De som stöder upproret.se vill alltså ha höjd ingångslön med 6000, för alla som jobbar 5000 i löneförhöjning på ett bräde, och sen 5% löneförhöjning på det varje år. Jag vet inte om det är så fruktansvärt realistiskt tyvärr. Klart de förtjänar högre löner, men var ska pengarna komma ifrån egentligen? Vilka patienter ska vi inte behandla för att sjuksköterskorna ska kunna få sina 5000 extra?

Inte så att jag inte tycker att de förtjänar en löneökning, för det gör dom.

Intressant är ju också vad aftonbladet skriver

Arbetsgivarna tjänade omkring elva miljoner kronor för varje strejkdag. För fackförbundet var kostnaden nära sex miljoner om dagen.

Källa: Vårdförbundet, Sveriges Kommuner och Landsting (TT)

Det är ju precis det som gör att man i offentlig sektor kan strejka bäst man vill, arbetsgivaren drabbas inte nämnvärt, istället drabbas patienterna och arbetsgivaren tjänar pengar. Letar man fördelar med privatisering så har man ju en där, då har man lite fler arbetsgivare att välja på i alla fall.

Annonser

Written by Bitchslap Barbie

28 maj 2008 den 19:48

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det var en läggmatch. Vårdförbundet kommer få massavhopp. För egen del tror jag massuppsägningar vore ett mer effektivt kampmedel. Om sjuksköterskeeliten stack till Norge skulle det garanterat märkas. 5000 kronor mer, vad är det? När en jävla kontorsråtta på en reklambyrå som tillför världen noll kan tjäna det dubbla.

  S Andersson

  28 maj 2008 at 21:35

 2. Massuppsägningar vore definitivt mer effektivt. Eller att ta ut så mycket sjuksköterskor i strejk i tex stockholm att sjukhus hade fått stänga helt.
  5000 är inte så mycket för en enskild person, men dom är hur många, 80 000? det blir en hel del pengar i slutänden.
  Skillnaden mellan reklambyrå-råttan och sjuksköterskan är ju att jobbar man på reklambyrå har man inte staten som i princip enda arbetsgivare, man kan välja och vraka och därmed även få upp sin lön.

  Bitchslap Barbie

  28 maj 2008 at 21:39

 3. Det är inte undersköterskorna som har för höga löner, det är den svenska offentliga sektorn som trycker ner sina arbetares löner långt under nivåerna i jämförbara länder. Bara i Danmark tjänar sjuksköterskorna 2-3 gånger mer, tack vare att det inte finns ett sådant monopol på vårdarbetarnas arbetsmarknad.

  Nisse

  28 maj 2008 at 21:58

 4. Nisse: Jag är dåligt insatt i hur det funkar i danmark, men har de 2-3 gånger högre löner än oss så kanske de gör nånting rätt i alla fall.
  Jag är egentligen inte heller nåt fan av offentlig sektor, och håller som bäst på att brottas med mig själv om jag tycker att vi ska privatisera hela skiten eller inte. Återkommer med svar där… om jag kommer fram till nåt dvs. 😛

  Bitchslap Barbie

  28 maj 2008 at 22:01

 5. Det är ganska standard att man har en 5% ökning per år som anställd, så detta hade inte vart alltför långt borta. Att efter flera veckors strejk få ut en ökning på 0,5% ifrån originalbudet är riktigt uselt.

  Lunchbloggaren

  29 maj 2008 at 9:54

 6. Lunchbloggaren: Jo, ökningen i procent är ju inte mycket att hurra för. Vad rör det sig om, max nån hundring i månaden?
  Det jag reagerade över på upproret var framför allt att de ville ha en löneförhöjning för alla sjuksköterskor på 5000:-. Det är klart de förtjänar det, men det är ändå inte rimligt.

  Bitchslap Barbie

  29 maj 2008 at 14:18


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: