Bitchslap Barbie

There’s a new toy in town, and her name is Bitchslap Barbie

Äntligen!

with 2 comments

Det verkar som om det är på väg lite välbehövliga reformer inom vården. SVD skriver om att Socialstyrelsen idag presenterar en utredning som visar att 100 000 människor per år drabbas av någon typ av skada i vården. 100 000, det är jävligt många människor. Jag undrar lite hur de har räknat, för jag hoppas verkligen inte att 100 000 är en sann siffra. Hur läskigt som helst.

I DN skriver Göran Hägglund en debattartikel, med faktiskt förvånansvärt många kloka synpunkter.
Jag håller helt med honom om att ett enhetligt datajournalssystem skulle underlätta vården avsevärt. Som det är idag så är det halvt omöjligt att få tag på en patients journaler från andra landsting, och om detta landsting sen inte har datoriserade journaler…

Det vore superbt! Och detsamma med hans åsikt om att patienter ska ha tillgång till sin journal via internet, så att man själv som patient kan kolla labsvar och kommentera journalanteckningar osv. Här tror jag dock det är viktigt att patienten inte själv kan radera nåt i journalen, utan enbart kommentera anteckningar. Och att det tydligt framgår vad som är patientens kommentar och vad som är läkarens eller sjuksköterskans anteckning.

Om alla läkare kunde se vad andra läkare har skrivit ut för mediciner till en patient skulle narkotikaberoende personer antagligen inte heller lika lätt kunna lura till sig mer narkotika, vilket ju är positivt. Dock den parentesen om att apotekspersonal ska kunna anmäla läkare som skriver ut narkotika är bra, om man tar lite hänsyn till vilken specialitet läkaren i fråga har. En smärtläkare eller cancerläkare skriver ut bra mycket mer narkotikaklassade läkemedel än en hjärtläkare till exempel, och så ska det givetvis vara också.

System som varnar läkaren för interaktioner mellan läkemedel finns redan på vissa håll. Bland annat Gävle har ett sånt system i sin datajournal. Den lilla tid jag spenderat där tyckte jag att det verkade vara ett bra system, översiktligt och lättförståeligt.

Risker med att komma åt patientjournalerna via nätet är ju förstås risken för dataintrång. Det vore verkligen förödande om uppgifter om enskilda personers hälsa började spridas på nätet. Framför allt offentliga personer ligger i riskzonen här kan jag tänka mig.

Sen tror jag också att man måste ålägga sjukvården ett ännu större ansvar än idag på att verkligen förklara så att patienter förstår. Jag vet av erfarenhet att läkarjournaler gärna är skrivna på fackspråk, och det är inte många personer i sverige som förstår det.

UPDATE: Nu har även läkartidningen skrivit om det hela, har inte ens hunnit läsa artikeln själv än, men håll till godo.

Annonser

Written by Bitchslap Barbie

3 juni 2008 den 11:42

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hur smart är det att lägga ett förslag från socialministern, att folk ska kunna ha sina patientjournaler på nätet? Efter alla dessa avslöjanden om intrång och data hackers som ständigt gör livet surt för dator användare.
  Vem tror på fullaste allvar att ett så osäkert och otillförlitligt system som nätet skulle kunna ge patienter en ökad trygghet?
  Tryggaste sättet är att ange information om sina patientjournaler är med sitt ID-kort. Life Care Card är ett sådant ID kort som fungerat i mer än 15 år och som både hjälpt och har räddat många. På kortet anges på vilket sjukhus dina journaler förvaras och hur man kommer i kontakt med din läkare eller ditt sjukhus, anhöriga etc.
  Fördelen med ID kort som informationsbärare är många tex att det kan användas i hela världen, informationen på kortet står i klartext vilket ger en överlägsen snabbhet, dessutom krävs ingen läsutrustning.
  Läs här:
  http://www.mymess.com/account/77801/gallery/image/43923.htm

  Olle

  4 juni 2008 at 10:01

 2. Olle, jo jag håller med om att det finns vissa tekniska risker. Men har man bara ett kort så är det ju samma problem ändå. Journaler ska skickas, och det tar verkligen evigheter. Står du på akuten så hinner du inte vänta. Skulle kortet i så fall ha ett chip där jounalen finns, då skulle det nog funka. Så kan man sätta i det när man är hos doktorn och uppdatera det.

  Hm, det tekniska är jag inte helt på det klara med än men 😛

  Bitchslap Barbie

  4 juni 2008 at 10:31


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: