Bitchslap Barbie

There’s a new toy in town, and her name is Bitchslap Barbie

Otrohetsgen

with one comment

Idag har det dykt upp artiklar i alla tidningar jag läser om en ”otrohetsgen” som forskare i en svensk-amerikansk forskargrupp har upptäckt. Det rör sig om allel 334, som reglerar känsligheten för hormonet Vasopressin (även kallat ADH, antidiuretiskt hormon) i hjärnan.

Det är egentligen ganska intressant forskning som visar att män som har en eller två kopior av allel 334 har mera missnöjda fruar, och knyter an sämre till sin partner. Jag är toknyfiken på när den motsvarande undersökningen för kvinnor kommer. Däremot tror jag det är farligt att skylla all otrohet och alla olyckliga äktenskap på den stackars genen, för frågan är ju ändå hur stor betydelse det faktiskt har i verkliga livet. Det finns nog andra faktorer som väger tyngre, personligen tror jag att miljö väger tyngre än arv i den här frågan.

Dessutom känns det lite som att man tar ifrån männen ansvaret för deras handlingar, och samtidigt ta ifrån dem en liten bit av deras fria val, om man enbart ser till genen.

Sen så funderar jag lite på valet av metod. De har vad jag förstår låtit paren (alltså kvinnorna och männen) svara på enkätfrågor om deras äktenskap. Kan inte kvinnornas svar variera beroende på vilken genvariant de har, om man förutsätter att kvinnornas oxytocin fungerar på samma sätt som vasopressin.

Annonser

Written by Bitchslap Barbie

2 september 2008 den 18:19

Publicerat i forskning

Tagged with ,

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Kvinnor har inte denna gentyp stod det i en artikel. Så du behöver inte oroa dig. Det finns inget fel på några kvinnor. Dom är perfekta varelser.

  Speciellt dom som skall bli läkare. Hur skall man annars våga gå till doktorn.

  Kvinnor har inte denna gentyp nej, men kvinnor har oxytocin som man tror att fungerar på ett liknande sätt, så det är väl inte omöjligt att det kommer en liknande artikel om kvinnor om nåt år.

  Men det är klart att kvinnliga (läkarstudenter speciellt) är perfekta varelser, no arguments there. 😉

  /Barbie

  Anders B Westin

  2 september 2008 at 18:53


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: