Bitchslap Barbie

There’s a new toy in town, and her name is Bitchslap Barbie

Evolution vs. Kreationism

with 6 comments

Imorse tittade jag på Penn & Teller igen, det var ett avsnitt om kreationism.

Jag måste säga att USA är det läskigaste landet i världen. Det faktum att deras president tror att jorden skapades på 6 dagar är fan läskigt. Han har kontroll över kärnvapen, people!

För enkelhetens skull kallar jag hela fenomenet för kreationism, detta innefattar även intelligent design.

Vad är kreationism då?

Vad man  oftast menar är att man tror på skapelseberättelsen som den berättas i bibeln. (Frågan är vilken av dem, det finns ju två). Man tror alltså inte på evolutionen, och det naturliga urvalet, utan att gud skapade människan så som vi ser ut idag.

Vad är evolution?

De som tror på evolutionsteorin tror att alla de nu levande arterna har utvecklats från en enda cell, för väldigt många miljoner år sedan. Dessa arter har sedan från gemensamma förfäder utvecklats åt olika håll. Det är ett vanligt missförstånd att människor utvecklats från aporna, så är inte fallet, utan snarare så har apor och människor utvecklats åt olika håll från en gemensam förfader.

Evolutionsteorin hör ihop med teorin om naturligt urval. Naturligt urval innebär i princip att den individ som är bäst lämpad för den miljö den lever i kommer att få föra sina gener vidare. Den individ som är sämst anpassad till miljön kommer att gå under innan den får en chans att föröka sig, alltså förs de ”bästa” generna vidare till nästa generation.

Varför kreationism?

Ja, är man bokstavstroende så förstår jag att man inte vill att det första som står i bibeln ska vara osant, för vad säger då att resten är sanning? Jag kan också till viss del förstå att man upplever det som skrämmande och otroligt att i utvecklats ”av oss själva” utan en gudomlig plan bakom.

Intelligent Design är mest ett sätt att försöka göra kreationismen mera vetenskaplig, och mindre religiöst orienterad genom att ersätta ordet Gud med ”intelligent designer” men det är i princip samma sak.

Varför Evolution?

Ja, frågan för min del är ju egentligen ”varför inte evolution”. Men för att försöka vara lite objektiv så.

Ja, för det första är evolution en teori som inte bygger på en allsmäktig gud, då jag är ateist så föredrar jag personligen den typen av teorier. Har man sedan lite förståelse för mutationer och genetik så inser man att det inte är så långsökt med evolution som kreationisterna vill få det att låta.

Mutationer sker varenda dag i vårat DNA. Hela tiden. Vi har flera olika enzymer som är till för att rätta till alla fel som begås. Ofta klarar dessa enzymer av sitt uppdrag men ibland gör de inte det. Detta kan tex leda till cancer, eller att cellen inte kan uppfylla sina uppgifter och går under. Om mutationen råkar ske i en könscell (ägg eller spermie alltså, om vi pratar människor) så kan den föras vidare till nästa generation. Beroende på vad det är för mutation kan den vara till nytta eller skada för individen.

Evolution förklarar dessutom varför vi har hittat skelett från arter som nu är utdöda, typ dinosaurier och mammutar, det är även den teori som förutsagt fynden av fossiler efter ”felande länkar”

I P&T-avsnittet från imorse hade de en jätterolig gubbe, som hade nåt med Institute for Creation Research att göra. Han hävdade att Grand Canyon skapades av syndafloden. Hur osannolikt är inte detta, allvarligt talat?

I Sverige finns inte sådär överdrivet mycket kreationister, de enda jag känner till är nog Jehovas Vittnen, fenomenet är dock större i USA. Som alla andra fenomen. Det jag tycker är extremt obehagligt är att de verkar styra halva landet, och debatten rasar om huruvida man ska lära ut kreationism i skolorna, tillsammans med eller istället för evolution. Notera då att evolution är en vetenskapligt belagd teori, medan kreationism är Bullshit!.

Annonser

Written by Bitchslap Barbie

4 oktober 2008 den 20:00

Publicerat i samhälle

Tagged with , , ,

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hej Barbie, vill bara nämna att Jehovas vittnen inte är kreationister, som du tycks tro. Jehovas vittnen tror att det finns en Skapare bakom naturen och universum, men inte att skapelsedagarna i bibeln var vanliga 24-timmars dagar. Universums tillkomst ligger dessutom utanför skapelsedagarna vilket medger de antal miljarder år som man menar är universums ålder. Se gärna deras bok Liv – ett resultat av evolution eller skapelse? Den innehåller ett stort antal litteraturhänvisningar till vetenskapliga källor.

  Kreationism är väl just att tro att det finns en skapare. Däremot tillhör de väl en lite mindre extrem falang än de värsta kreationisterna ”over there”, i och med att de inte tror att det gäller just 6 dagar.
  Tack för litteraturtipset, ska försöka få tag på boken
  /B

  Tehå

  6 oktober 2008 at 13:10

 2. Kreationister är dom ändå, dom skulle i så fall falla under kategorin Old Earth-kreationister, den andra grupperingen är Young Earth-kreationister. Har stött på två av de senare ibland Jehovas så det finns, fast jag har ingen koll på rörelsens officiella syn.

  Amerikanska kreationister tenderar dock att vara snäppet värre. Det går ibland att kommunicera med dom svenska, dom amerikanska tenderar att vara lika mottagliga som en sten.

  Exakt. Jag orkade inte ge mig in på Old och Young Earth när jag svarade på kommentaren, tack för att du fixade det åt mig.
  /B

  Karl

  7 oktober 2008 at 18:13

 3. Alltid redo att slänga mina överväldigande kunskaper om nästan meningslösa saker i ansiktet på folk för att stötta mitt klena ego. ;o)

  Haha, det låter som mig det där… Men det ska vi nog inte gå närmare in på 😀
  /Barbie

  Karl

  8 oktober 2008 at 23:34

 4. Hehe… Det kunde jag inte ana. ;o)

  Karl

  9 oktober 2008 at 23:07

 5. Du kan nog lugnt räkna majoriteten av alla frikyrkogående kristna i Sverige som kreationister, varav de allra flesta röstar på Kd. Kreationism hör till standardpaketet i kristen tro även i Sverige. Sen tillkommer vissa tillägg och medgivanden i stil med ”ja jag tror på viss evolution men inte från art till art”, ”jag tror på mikroevolution men inte makroevolution”, ”jag tror att djuren har utvecklats men inte människan” osv. Ställer man specifika följdfrågor så svävar svaren ofta ut i väldigt förutsägbara punchlines, faktoider och liknande, eller spelad ödmjukhet i form av ”jag vet inte allt, men bla bla…” Ofta beror okunskapen på att troende kristna skyr viss kunskap som elden och biologi, paleontologi etc är definitvt sådan information! Det är skygglappar på och det är mycket bunk och desinformation om evolutionsteorin som går i omlopp bland svenska kristna. Defaultpositionen är ”ingen diskussion” när det kommer till livets och människans ursprung. Varför har vi kristna friskolor tror du? 🙂

  Sen är det ju så att sverige aldrig är lika extrema inom nånting som USA. Så jämför man med USA så kommer vi verka otroligt upplysta och vetenskapliga, även frikyrkorna.
  Men jag håller med dig, ”jag tror på evolution, men…” är ganska vanligt bland den gruppen.
  Och det är väl inte så konstigt att de skyr viss kunskap som elden – det är ju delvis den kunskapen som gör att vi andra inte tror på kristendomens Gud.
  /BB

  Anino

  8 november 2008 at 0:37

 6. Allt det om kreationism är bara påhitt, allt om världsbilden är vetenskapligt bevisat

  Menar du nu att kreationism är vetenskapligt bevisat eller att evolution är det?
  /BB

  Josef

  28 oktober 2009 at 12:07


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: