Bitchslap Barbie

There’s a new toy in town, and her name is Bitchslap Barbie

Homeopati

leave a comment »

Jepp. Jag har bestämt mig för att bringa lite vettighet till världen, genom att upplysa om allehanda dumheter vi har för oss. Framför allt fokuserat på medicin, eftersom jag är en sån där nästan-doktor.

Vad är Homeopati?

Homeopatin uppfanns av Samuel Hahnemann i början på 1800-talet och kortfattat innebär homeopati att man försöker behandla sjukdomar efter principen ”lika botar lika”. Tanken är alltså att om ett ämne (A) ger upphov til ett visst symtom hos en frisk person, så ska A kunna bota samma symtom hos en sjuk person. Lite skumt låter det kan man tycka, men homeopatin är inte klar där. Utan för att få maximal effekt ska ämnet spädas med vatten eller alkohol. Och då menar jag spädas ordentligt. När man spätt färdigt är det osannolikt att en enda molekyl av det ursprungliga ämnet finns kvar i lösningen. Ungefär som att ta en droppe av ämnet och späda i Atlanten. Homeopaternas hemliga knep här är att man skakar blandningen på ett visst sätt mellan spädningarna som sägs potentiera effekten.

Varför Homeopati?

Ja, de som förespråkar behandlingen har ju självklart en hel drös argument. De har också massor med fallbeskrivningar att stödja sig på, och som de flesta som är intresserade av vetenskap vet, så är fallbeskrivningar bara anekdotiska bevis, och har otroligt lågt bevisvärde.

Det kan mycket väl vara så att människor upplever sig bli hjälpta av homeopati. Detta kan förstås ha en massa olika orsaker. Dels har vi ju placeboeffekten, som i korthet innebär att om man tror att nåt ska hjälpa, så kommer hjärnan att lura oss att tro att vi har mindre ont (eller vad det nu är vi vill åstadkomma). Dels har de flesta sjukdomar ett cykliskt förlopp. Man blir sämre och sämre till en viss punkt, då sjukdomen/smärtan nåt sin kulmen, och sen blir den bättre av sig själv. Ungefär i sjukdomens kulmen är tidpunkten då de flesta söker vård, och får man då nåt att dricka kanske man tror att medicinen har hjälpt fast man skulle blivit lika bra även utan den.

En annan anledning till att folk upplever homeopati som verksamt är egentligen gemensam för alla alternativmedicinska behandlingsformer. De utövande tar sig tid med patienten, de lyssnar på ett sätt som skolmedicinska doktorer inte har tid till. Bara det gör ofta att patienten känner sig bättre.

Varför inte Homeopati?

Till att börja med finns det ingen bra studie som visar att homeopati har någon som helst verkan utöver placebo.

För det andra finns det inte heller någon vetenskaplig möjlighet till att det skulle fungera, det är skakat vatten people, möjligen hjälper det mot uttorkning men inget annat.

Faran med homeopati, är precis som med de flesta andra alternativmedicinska behandlingsmetoderna att de kan fördröja tiden till att patienten får riktig vård. Ponera att patienten söker för en knöl i bröstet och får äta några bär för det som ska ta död på en eventuell cancer (hände i USA för några år sedan). Om patienten istället hade gått till en doktor hade hon antagligen klarat sig, då man hade opererat, strålat, givit cytostatika och antihormonell terapi. Istället åt hon sina bär medan cancern fick metastasera fritt.

Dessutom ska man tänka på att alla behandlingsformer som sägs vara helt utan biverkningar troligtvis inte heller har någon verkan.

Annonser

Written by Bitchslap Barbie

7 oktober 2008 den 11:38

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: