Bitchslap Barbie

There’s a new toy in town, and her name is Bitchslap Barbie

Sexförbrytare och rättigheter

with 3 comments

I Aftonbladet finns en artikel om sexbrottslingar, och att man i USA (såklart) enkelt kan få reda på vilka sexförbrytare som bor i ens område. Lagen kallas Megans Law och säger i princip att myndigheterna är skyldiga att underrätta invånarna när en dömd sexförbrytare flyttar in i deras område. I Kalifornien har man valt att göra detta via internet.

Det finns ju uppenbarligen lite problem med en sån lag, vilket gör det bra att vi inte har en sån i Sverige. Till exempel har vi ju problemet med att det faktiskt händer att folk döms oskyldigt. Det var ju en liten inflation i detta på 90-talet när var och varannan människa under hypnos ”mindes” att de hade blivit sexuellt utnyttjade av diverse personer i sin omgivning. Flera av männen som anklagades dömdes oskyldigt till fängelse. Dessa är personer som i så fall omfattas av Megans Lag.

Sen har vi ju ett integritetsproblem. Även sexuella förbrytare och pedofiler är människor och har rätt till bibehållen integritet. Frågan är om det kan sägas bevara en persons integritet att lägga ut på internet vad personen i fråga är dömd för, var han bor och hur han ser ut.

Och sen har vi ju en gränsdragningsfråga. En 16-årig kille som har sex med sin 14-åriga flickvän, är han en sexuell förbrytare? Inte? Men om en 26-årig kille har sex med sin 14-åriga flickvän då? Var drar man gränsen för när det inte är ok?

Fördelen är ju såklart att det ökar föräldrarnas möjlighet att ta ansvar för sina barn. Det är lättare att anpassa sig om man har alla tillgängliga fakta, å andra sidan tror jag att få människor skulle vilja inskränka sina barns frihet för att det bor en dömd våldtäktsman i närheten. De skulle nog snarare vilja bli av med den dömda förbrytaren.

Å andra sidan så är det kanske inte enbart de redan straffade man behöver oroa sig för, och risken finns att man känner sig säker för de hemska pedofilerna, och slappnar av för mycket, för att sen bli utsatt för en förstagångsförbrytare, eller varför inte en mördare, som ju inte finns med i registret.

Frågan blir väl slutligen om man tror att även de som begått sexuella brott mot barn kan ändra sig, eller om det någonsin kan tyckas att man sonat ett sånt brott. För i så fall är dessa lagar helt fel ute. De förföljer ju ändå människor hela livet.

Annonser

Written by Bitchslap Barbie

11 oktober 2008 den 11:54

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Mjo… Det är problematiskt. Men gäller det flerfaldigt dömda så kan det nog vara skäligt, och betydligt mer i vissa fall. Någon form av kastrering hade varit vettigt ibland IMO. Vilka ska man värna om, offren eller förövaren?

  /Karl Himmler

  Flerfaldigt dömda är en liten gråzon. Där håller även jag med om att någon form av register kan vara av vikt, även om jag principiellt är emot sånt.
  Självklart är det offren man ska värna om. Dock får man inte glömma att även offer kan ha fel, och bara för att man är offer så har man inte rätt till vad som helst.
  /Barbie Braun

  Karl

  12 oktober 2008 at 23:12

 2. Klart, balans måste finnas.

  Men tar man tex pedofilen som åkte fast nu för tredje gången, då anser jag att det är dags att plocka fram nötknäckaren, eller hur man nu går tillväga… :oP Vi har blivit för softa i sverige, ibland måste agera på allvar.

  Jo, på den nivån håller jag med. Det svåra är att det ju ändå finns lite gråzoner att ta hänsyn till om man nu bestämmer sig för att börja registera folk.
  Och på det hela taget så är register rätt dumt eftersom det gärna spiller över på andra kategorier, idag pedofiler, imorgon mördare, i övermorgon kanske folk som inte betalat skatt, eller whatever.
  /B

  Karl

  14 oktober 2008 at 13:01

 3. En pedofil är inte en människa, någon som berövar en människa på något så personligt är inte en människa. I detta land får inte brottslingar sona för sina brott, de åker in och lever ett rätt bekvämt liv och sedan kommer de ut efter nått år… Jag tror knappast att de lär sig rätt och fel av lite dagsböter och 3 år i fängelse. Det finns otaliga fall av våldtäkt där dommen inte blir mer än 3 år, nån enstaka får 7 år och då har flera av våldtäkterna filmats… Om sverige slutade behandla kriminella som om det vore rätt att ”ta vad man vill ha” så KANSKE jag kan tycka att de sonar för sina brott. Det är inte synd om dem, de ska inte känna sig kränkta, tänk på de som är utsatta, är inte dom kränkta?!
  Visst finns gråsoner, men de flesta fall är då inte gråsoner, och det handlar inte om hur man, talar, klär sig, eller vad man utstrålar, ett nej är ett NEJ.
  Uppenbarligen har inte du behövt genomgå något dyligt, du skulle då inte tänka på om de stackars små våltäksmännen var kränkta….

  Pedofiler är människor, möjligen inte friska människor, men det finns många som gör helt sjuka saker och som ändå är människor.
  Jag håller med dig om att straffen i sverige är lite väl mesiga i de allra flesta fallen, men jag tror inte att register som i sin tur ger upphov till medborgargarden är lösningen. I inlägget så radar jag väl upp just en hel del problem, men folk som är både felaktigt anklagade och dömda… Det får väldigt stora konsekvenser för en sån person.

  Jaha, så för att jag inte har blivit våldtagen själv så har jag inte rätt att ha en åsikt i frågan?
  /BB

  Anonym

  22 september 2009 at 21:13


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: