Bitchslap Barbie

There’s a new toy in town, and her name is Bitchslap Barbie

Gardasil, klassfråga?

with 3 comments

I Aftonbladets Wendela hittar jag den här artikeln. Den är skriven av Mary Mårtensson, en reporter och krönikör på Aftonbladet, och handlar om cervixcancervaccinet Gardasil. Tänkte till att börja med berätta lite om cervixcancer, och varför man vill vaccinera mot det.

Cervix

Livmodern sett framifrån, Cervix är inringad.

Cervix är det latinska namnet för livmodertappen. Det är den del av livmodern som sitter närmast vagina, och finns för att skydda livmoder (och ett eventuellt foster) mot bakterier utifrån. Normalt sett är öppningen sluten med ett slem, det är endast vid förlossning och kring tidpunkten för ägglossningen som slemmet försvinner. Vissa typer av p-piller verkar bland annat genom att göra det här slemmet segare och mer ogenomträngligt för spermier.

Cervixcancer

Cancer i livmodertappen drabbar ungefär 450 kvinnor årligen, och ungefär 120 kvinnor årligen dör av detta. Så vitt vi vet idag orsakas cervixcancer av en typ av virus, Humant Papillomvirus (HPV) och då framförallt typerna 16 och 18. Denna upptäckt gav för övrigt nobelpriset i medicin i år.

Cervixcancer ingår idag i ett screeningprogram. Alla kvinnor från 23-årsåldern upp till 50 år screenas vart 3:e år. Det går till så att man tar ett cellprov från livmodertappen och skickar detta för analys. En specialist tittar sen på provet och bedömer om cellerna ser normala ut eller om det finns cellförändringar. Cellförändringar är ganska vanligt, ca 30 000 kvinnor per år har detta, och ibland kräver det någon åtgärd, tex en operation som kallas konisering. Oftast behöver man inte göra nåt åt detta, utan det räcker med att följa kvinnan för att se om något händer.

Symtomen vid cervixcancer är ofta ganska ospecifika, oftast blödning från underlivet, och blödning efter sex. Ibland kan man även ha smärta. Men dessa symtom kan förklaras av en mängd andra tillstånd, som ofta är helt ofarliga.

Behandlingen följer samma princip som i stort sett all annan cancer. Man opererar bort det sjuka området om det är möjligt, sen strålar man ofta området också, speciellt om man har sett mikroskopisk spridning i närområdet. Cellgifter finns också med i arsenalen och ges framför allt om man misstänker att mikroskopiska dottertumörer kan finnas.

Vaccin

De vaccin mot livmoderhalscancer vi har idag kallas Gardasil och Cervarix. De är verksamma mot HPV typerna 6, 11, 16 och 18 respektive 16 och 18. För att vaccinet ska ha effekt krävs det att man vaccinerar 3 gånger, med ca ett halvårs mellanrum. Man har bedömt att det är bäst att vaccinera tjejer innan de utsätts för smitta, och alltså ger man det till barn, och tjejer i yngre tonåren.

Vaccinen har av läkemedelsverket bedömts vara effektiva, och ingår nu i högkostnadsskyddet.

Tanken är att vaccinerna så småningom kommer att ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet, men då de är nya (registrerade 2006 resp 2007) så har inte byråkratin hunnit med ännu. En annan orsak till att man ännu inte börjat vaccinera är att det i januari i år kom larmrapporter om att 19 kvinnor dött efter att ha vaccinerat sig med Gardasil.

Klassfråga?

Som allt annat så tror jag inte heller att detta rör sig om klass. Garadasil eller Cervarix kommer antaligen snart att inkluderas i det allmänna vaccinationsprogrammet, och anledningen till att det inte redan ingår är att det är såpass nytt att byråkraterna inte hunnit med att utvärdera effekterna, efter vad jag förstår ligger det just nu på remiss, samt att man möjligen kan länka 19 dödsfall hos unga kvinnor till vaccinet.

Vaccinerna kostar sammanlagt 1800 kr om man är under 18 år, eftersom de ingår i högkostnadsskyddet för kvinnor under 18, och kostar ca 3000 om man är över 18. Det är mycket pengar för tonårstjejer, det förstår jag. Men om man talar läkemedel så är det verkligen inte dyrt egentligen, jämför med antikroppsbehandling vid cancer till exempel…

Annonser

Written by Bitchslap Barbie

12 oktober 2008 den 13:41

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det kan ju vara en direkt ekonomiskt fördelaktig åtgärd, för att inte tala om det mänskliga lidandet, så vi borde komma dithän.

  Hade det inte varit fallet så hade hon haft en liten poäng. Generellt anser jag att möjligheterna till god hälsa inte i någon större grad får bli en fråga om ekonomi. Sen skriker folk ”klass” för ofta…

  Jag förstår bara inte vad hon har tänkt sig att hennes artikel ska ha för plats i debatten, det råder ju i princip redan konsensus om att Gardasil ska inkluderas i allmänna vaccinationsprogrammet, men att det tar lite tid.
  Det är ingen klassfråga, bara sega byråkrater.
  /Dr. Barbie

  Karl

  12 oktober 2008 at 14:32

 2. Försöker du påstå att cervixcancer orsakas av virus? Det är ju fel på deras energibalanser i kroppen, det kan bara botas av en reikihealer.

  Vacciner är ju många som är lite anti…kan man hoppas att det blir bra ändå?

  Ah, righty-ho. Energibalanserna var det ja… Kan man inte vaccinera sig till energibalans på nåt smart sätt?
  /B

  Sokar

  12 oktober 2008 at 15:44

 3. Vet hon om det? Okunskap verkar ju inte direkt hindra folk från att skriva debattartiklar… :oP

  Vet hon inte om det har hon inte läst på, och då ska man inte skriva en debattatikel heller. Nu lät jag elak, och det var inte meningen, men ändå. Fan, ska man göra nåt så får man göra det ordentligt.
  /B

  Karl

  12 oktober 2008 at 22:59


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: