Bitchslap Barbie

There’s a new toy in town, and her name is Bitchslap Barbie

Drosophila är nyttigare än Palin

with one comment

Ja, jag är så jävla oinsatt i USA-valet så det är egentligen pinsamt. Det enda jag vet är att Sarah Palin kläcker ur sig dumma jävla kommentarer på löpande band verkligen. Det senaste som Sokar gjorde mig uppmärksam på var detta. Drosophila melanogaster är det latinska namnet för fruktfluga.

Det fasansfulla kommer i slutet på klippet.

Menar hon verkligen på fullaste allvar att forskning på Drosophila melanogaster inte gör någon nytta för samhället? I princip halva den teoretiska delen av min utbildning är byggd på fakta som från början har kommit från forskning på Drosophila. Om ni bara visste hur många gånger det ordet står nämnt i mina biomedicinböcker på de totalt 61 sidor som nämner Drosophila. Det är rent fantastiskt hur mycket kunskap som har kommit ur irriterande små fruktflugor.

Sen är det ju inte heller så att det man lär sig från Drosophila är direkt tillämpbart på människor, det är självklart, men Drosophila lär oss otroligt mycket som vi har stor nytta av när vi försöker luska ut hur människan fungerar.

Inom den medicinska forskningen finns en genre som kallas grundforskning, som är det man bygger all annan forskning på. Grundforskning drivs till stor del av forskarens (och i viss mån samhällets) nyfikenhet, och strävar inte efter ett visst mål, utan existerar för att öka kunskapsmassan. Detta till skillnad från klinisk forskning som oftare strävar efter att svara på vissa specifika frågor.

Drosophila kommer in under grundforskningskategorin vars nytta Sokar mycket elegant sammanfattar på följande sätt

1. Man vet aldrig när kunskapen kan komma till nytta
2. Det är den fria forskningen som inte behöver känna begränsningar
sen kan man komma fram till mycket oväntat

Det är just det där oväntade, resultat man inte hade väntat sig. Det är väldigt väldigt nyttigt för människan tror jag. Det är det som verkligen för forskningen framåt.

Nåt som är udda i sammanhanget är ju att Palin har en son med Downs syndrom, och man kan ju därför tycka att hon borde vara någorlunda välinformerad om vikten av att förstå genetiken. Man kan ju tänka sig att man även använt Drosophila-baserad kunskap för att klura ut vad som orsakar Downs syndrom, vilket inte alls är helt osannolikt då Drosophila som sagt använts till mycket av grundforskningen inom cellbiologi och biomedicin.

Nej, vi ska väl hoppas att Palin inte vinner. Hon har ju även lite prokreationistiska drag som inte riktigt passar sig för en person i sån maktposition. I princip är det ju så att om McCain vinner så blir Palin troligen president inom 8 år, och hon är verkligen inte en människa som jag vill ska ha tillgång till kärnvapen.

Drosophila melanogaster, forskarens bästis.

Drosophila melanogaster, forskarens bästis.

Annonser

Written by Bitchslap Barbie

30 oktober 2008 den 21:50

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Drosophila är nyttigare än Palin Ja, jag är så jävla oinsatt i USA-valet så det är egentligen pinsamt. Det enda jag vet är att Sarah Palin kläcker ur sig dumma jävla kommentarer på löpande band verkligen. Det senaste som Sokar gjorde mig uppmärksam på var detta. Drosophila melanogaster är det latinska namnet för fruktfluga. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: