Bitchslap Barbie

There’s a new toy in town, and her name is Bitchslap Barbie

Debatt 30/10

with 9 comments

Ja, ytterligare ett strålande program, igår handlade det om bla Ipred – allas vår hatade antifildelningslag.

På den goda sidan stod favoritbloggaren Christian Engström, vice ordförande för piratpartiet, tillsammans med Johanna Nylander som är ledarskribent, Kalle Larsson från vänsterpartiet och Magnus Bjerkert som är skivbolagsdirektör.

The Bad Guys var Johan Pehrson, rättspolitisk talesman och folkpartist och Joakim Hansson som är filmproducent, och har producerat bla Jägarna.

Ipred, det är ju då den lag som säger att skiv- och filmbranschen ska ha rätt att begära ut information om IP nummer från bredbandsleverantörerna, och då också kunna dra privatpersonerna inför en civildomstol. Man har infört det här spektaklet i Danmark, och hur det har gått kan ni läsa mer om här.

Johan Pehrson och Joakim Hansson hade som sitt huvudargument att även upphovsrättsmännen måste få betalt för sitt arbete, och det är det ju inte heller någon som säger emot. Pehrson pratar otroligt mycket om äganderätt också, vilket man ju lär sig ungefär i nionde klass, att det inte är samma sak som upphovsrätt.

Det här känns helt bakvänt att säga – men vänsterpartiet har, tillsammans med piratpartiet då förstås, en riktigt bra syn på saken. Hur många förbudslagar man än stiftar kommer man inte kunna motarbeta den nya tekniken, och man borde inte ens försöka på det sätt man nu försöker. Man har ju gjort 1,4 miljoner svenskar kriminella. Det är inte konstruktivt.

Det som gör mig fullständigt livrädd, är att i privata aktörer ska få rätt att skipa rättvisa själva. Det känns otroligt rättsvidrigt att industrin ska få rättigheter som polisen inte har.

Jag tror att det är dags för skiv- och filmindustrin att sluta leva på stenåldern och komma in i 2000-talet. Faktiskt. Bredbandsskatt är väl en rätt hyfsad metod till exempel. Och man skulle säkert komma på bättre sätt om man istället för att försöka sätta dit folk, satte sig ned och försökte komma på en konstruktiv lösning till problemet.

En mycket bra kommentar av Mikael Nilsson får avsluta detta inlägg, den hittades här, som svar på detta inlägg.

Varför kan vissa upphovsrättsinnehavare (journalister och dagstidningar tex) överleva utan sådan här lagstiftning men inte andra? Är det inte fel på förändringsviljan då

Bloggat om Antipiratlagen Ipred1 nyligen: Opassande, Christian Engström, Mikael von Knorring, frendo.se, Händelsehorisont, Rättshaveristen, Johans tankar, Rick Falkvinge, Piratnytt, Hellre upplyst än nedsläckt, Rick Falkvinge, Urban Cat, Marcin de Kaminski, Conjoiner, Mary X Jensen, Opassande, Mikael Nilsson, Temet Nosce, Jan Lindgren, Rick Falkvinge, Marcin de Kaminski, Henrik Alexandersson, Pär Ströms blogg, Satmaran, Händelsehorisont, Olofs blogg, Rick Falkvinge, Farmor Gun, Urban Cat, Opassande, Röd Libertarian, Jens O., Mikael Nilsson, Beta Alfa, PROS – a pain in the ass, Christian Engström, Rick Falkvinge, Magazine HumbleBee, Jan Lindgren, SVT Opinion, Temet Nosce, Kurvigheter, Christian Engström, Mikael Nilsson, Urban Cat, Opassande, Dick Bengtson, Anna Troberg, Jan Lindgren, Händelsehorisont, Satmaran, Frihet, Fildelning och Feminism, Rick Falkvinge, Opassande, Jan Lindgren, Rick Falkvinge, Opassande, Jan Lindgren, Enligt Min Humla, Rättshaveristen, Opassande, Mikael von Knorring, Martin Otyg, Rick Falkvinge, Mary X Jensen, Olofs blogg, Jan Lindgren, Nonsens, garrar och allt därimellan, Opassande, Jan Lindgren, Jens O., Argast Nu, Jan Lindgren, Jan Lindgren, Jan Lindgren, Anna Troberg, Christian Engström, Lars Holmqvist, Rick Falkvinge, Opassande, Anna Troberg, Rick Falkvinge, Opassande, babilou.se, Rick Falkvinge, Att älska Alex Schulman, Opassande, Urban Cat, Lemeno, Satmaran, Händelsehorisont, Andra Sidan, Hellre upplyst än nedsläckt, Piratbyrån, Josef, Välkommen Webbutveckling AB, Andra Sidan, Galna kocken´s kylskåp., Drottningsylt, Händelsehorisont, Satmaran, Badlands Hyena, ICMPECHO, Fajaf Blog, Martin Otyg, Gerdaus skolblog, Rhodin, Blogg om programvara, Surgubben, Händelsehorisont, Rick Falkvinge, Henrik Alexandersson, Farmor Gun, Sagor från livbåten, Rick Falkvinge, Disruptive, Urban Cat, Mary X Jensen, Staffan Danielsson, Rose-Mari Södergren, Anna Troberg, Jens O., Christian Engström, Sidvind, Staffan Danielsson, Christopher Kullenberg, Rejås Blog, Henrik Alexandersson, Jens O., Rasmus Fleischer, Urban Cat, Folkpartiet Eslöv, Jonatan Kindh, Annarkia, Illinoise, Beta Alfa, Argast Nu, Angie Roger, Tommy K Johansson, Martin Otyg, Rose-Mari Södergren, Charlotte Wiberg, Satmaran, Dick Bengtson, Insane Clowns, Tommy K Johansson, Nihao Kenny, Mikael Persson, Ung Vänster, Stenskott, Mikael von Knorring, Urban Cat, Anders Widén, Mackan Andersson, Johan Lindahl, Mary X Jensen, Marcin de Kaminski. Bloggdata från knuff.se, stulen från Rick Falkvinge

Written by Bitchslap Barbie

31 oktober 2008 den 16:59

9 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hej, vi står på samma sida i sak! MEN.
  du nämner Bredbandsskatt. Jag tycker inte det är en bra idé. Faktiskt lika kass som nuvarande ”kassettskatt”, alltså att jag betalar skatt på CD och DVD, eftersom jag ”kan lägga musik på sådana medium”…

  Grejen är att jag är en sådan person som inte lägger en enda låt på CD eller DVD. Jag lägger bara bilder på mina barn där, samt mina böcker som jag skriver, som back-up. (Jag är författare)

  Som författare skulle jag väl kunna hävda, eller låta mina branschorganisationer hävda, att det ska ligga ”författareskatt” på allt papper som säljs. Det går ju att kopier böcker på det.
  Även på datamedia borde det ligga ”författarskatt”….

  Du förstår nog vart jag vill komma! Eller hur!

  …Ärligt talat har jag ingen lösning på det här problemet. Hur vi upphovsmän ska få betalt.
  Skatter blir helt sjukt fel, i vilket fall.
  Kassettskatten retar mig enormt, inte för att den kostar mig så många kronor, utan rent principiellt.

  Upphovsrätt och patent ställer till mycket elände. Patent gör att läkemedelsindustrin kan hålla upp priset på läkemedel som så det kostar 900 gånger mer än det behöver kosta. I Afrika lider många av AIDS mer och helt i onödan….
  Vi har kunskap att ta fram hjälpande mediciner, men kunskapen skyddas av patent….

  Som sagt, jag är upphovsman själv, och lever delvis på royalty, men jag anser att vi måste börja tänka om.
  Hitta nya fiffiga sätt att göra världen bättre, för alla.

  MvH
  Anders W

  Jag håller med dig, bredbandsskatt är inte en bra idé. Men jag tycker ändå att det är en bättre idé än att skivbolagen får agera privatpolis och får fritt fram att utpressa svenska folket. DET är helsjukt.
  Finns det bättre förslag så är jag självklart öppen för dem!
  Patent inom läkemedelsindustrin är en helt annan fråga, som jag också är kluven till och som jag kommer blogga om inom kort.
  /BB

  Anders Widén

  1 november 2008 at 19:23

 2. […] och eftersnacket går att se på nätet. Bitchslap Barbie gör en utmärkt sammanfattning av debatten. Precis så uppfattade jag den […]

 3. […] trillar dessutom Christian Engströms egen eftersnackspostning in i min RSS-läsare. Han rekommenderar särskilt Bitchslap Barbie, och därför gör jag det […]

 4. […] pratar om upphovsrätten som äganderätt, som om det vore exakt samma sak. Det är det enda sätt man förstår, och det enda sätt man kan komma på att slå vakt om sina […]

 5. Låt gå för en bredbandsskatt. Men då ska inkomsterna fördelas bara bland dem som gör sitt material tillgängligt gratis över nätet. Mätpunkter kan vara torrenttrackers runtom i världen. Skulle vi ge ersättning till någon för illegal kopierat material så bryter i mot en del rättsliga principer skulle jag tro. Dessutom vad får musikindustrin att tro att just deras material skulle rendera särskilt stor andel? De mesta pengarna tar antagligen olika bloggar och Aftonbladet.

  För mig är det självklart att nedladdning i så fall skulle vara lagligt, för icke kommersiellt bruk då, om man inför en ”bredbandsskatt”. Det utgår jag ifrån, jag tänker inte betala för nåt som jag dessutom i så fall får göra olagligt.
  Jag tror att det skulle vara ganska intressant egentligen, för det är ju just så att merparten av de pengarna troligen inte går till Briney och det gänget, utan lite mer undergroundmusik.
  /BB

  Mumfi

  3 november 2008 at 14:30

 6. Glad att kunna förvåna dig en smula.

  Hah, roligt att även du har hittat hit.
  Fortsätt på samma sätt om/när ni vinner nästa val!
  /BB

  Kalle Larsson

  3 november 2008 at 23:51

 7. […] Röd Libertarian, Ett av mina små kryp-in på webben, Opassande, Lars-Ericks blogg, Urban Cat, Bitchslap Barbie, Rick Falkvinge, Opponent.se, Farmor Gun, Alliansfritt Sverige, Jan Lindgren, SVT Opinion, […]

 8. […] alls? Personligen är jag inte ett dugg trygg utan min integritet. Men med tanke på att det är Johan Pehrson som pratar så tror jag att han menar att de kan tänka sig förlänga lagringstiden om de inte […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: