Bitchslap Barbie

There’s a new toy in town, and her name is Bitchslap Barbie

tjoho, eller…?

with 9 comments

Läser i Aftonbladet idag att Beatrice Ask vill ”mildra” IPRED-lagen. Strålande bra, tänkte jag och klickade glatt in för att läsa. Upptäcker att det hon vill förändra är ju inte IPRED-lagen, utan hon vill bara ta bort en detalj i sammanhanget. Lagen ska inte längre gälla retroaktivt. Smaka på det. Det innebär att fram till nu så var planen att lagen skulle gälla retroaktivt. Det är ju helt sjukt, är det ens möjligt att stifta lagar som gäller retroaktivt?

– Det är inte någon som tidigare uppmärksammat att det får den effekten och jag noterade det och kände att det där är väl ändå något som man bör fundera över, säger Beatrice Ask till TT.

Vilken tur att vi har Beatrice Ask som månar om oss, så till den milda grad att hon tycker att man borde fundera på att inte stifta lagar som gäller retroaktivt.

Några garantier i lagstiftningen mot att skiv- och filmbranschen ska börja skicka krav på mycket höga skadestånd till privatpersoner i vetskap om att människor inte vågar ta det till domstolen, där det kan bli ännu dyrare, vill Beatrice Ask inte införa.

– När det gäller skadestånd så vet de flesta att det är väldigt stor skillnad på Sverige och en del andra länder, vi ligger inte alls på de nivåerna, vilket är bra.

Det är bra, ja. Men hur länge tror du att det är så om skivbolagen får göra hur de vill. Danmark är väl inte heller ett land med obscent höga skadeståndskrav? Och där rör det sig ju ändå om några hundra tusen om det går så långt som till domstol.

En annan rolig formulering finns i denna artikel

– Det är ett sätt att tala om för de som ägnar sig åt illegal fildelning att nu ändrar vi reglerna och det är inte tillåtet i fortsättningen och att det kan få konsekvenser, säger justitieminister Beatrice Ask till aftonbladet.se.

Hennes kommentarer gör mig skitsur, det faktum att hon inte inser att ”de som ägnar sig åt illegal fildelning” är 2,2 miljoner potentiella väljare. Men det straffar sig nog det också i och för sig.

Men lagen ger skivbolag och andra en möjlighet att kontakta en person som de har fått id på och säga: Vi har förstått att du använder vårt material, och därför föreslår vi att vi kommer överens om en ersättning. Det öppnar för en dialog, diskussion och en överenskommelse mellan kunder och producenter. Det tror jag är bra.

Dialog? Så hon menar alltså att man kommer kunna argumentera för sin sak mot skivbolagen då? För det tror faktiskt inte jag.

Hur ser du på risken att lagen kan leda till utpressning av de, exempelvis ungdomar, som ägnar sig åt fildelning?

– Jag utgår från att de flesta producenter är klokare än så. Det här är en väldigt viktigt kundgrupp. Om alla har ett intresse av att det ska fungera bra med fildelning, för fildelning är i grunden ett bra tekniskt verktyg, då gäller det att alla bjuder till och gör rätt.

Hon utgår från att producenterna är klokare än så, hm, menar hon att danska producenter då är mer ointelligenta än svenska producenter? Nån borde tala om det för de danska producenterna…

Beatrice Ask hävdar i samma irriterande intervju att de har lyssnat på debatten och att

Det finns de i debatten som menar att de som producerar musik eller skriver böcker inte har någon rät att skydda sitt verk men det tycker jag att man har, man har också rätt att få betalt för det arbete man har utfört.

Ursäkta, men VEM i debatten säger det? Vem har hon lyssnat på? Det kan ju inte vara Christian, Rick, Anna, Opassande-Emma, West, Lars-Erick, Deepedition eller nån av de andra säkert hundratals bloggarna som skriver om IPRED i princip dagligen i alla fall. Vi har nämligen helt andra argument, och det skulle vara intressant om Beatrice kunde räkna upp säg 3 av motståndarsidans argument. Jag tror inte hon lyckas.

Det finns även 3 debattartiklarAftonbladet som är läsvärda.

DN och SvD skriver också, det gör även UNT.

Ett citat av Magnus Eriksson från artikeln i DN får avsluta

– Ganska fult sätt att föra politik på. När ett lagförslag får kritik gör man en kosmetisk uppsnyggning av det och kallar det för kompromiss. Det här lagförslaget är lika dåligt som det ursprungliga


Annonser

Written by Bitchslap Barbie

21 november 2008 den 15:22

Publicerat i politik

Tagged with , ,

9 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det finns ren dynamit i det du citerat in, och jag såg det inte först, förrän det påpekades för mig. Du har inte heller pekat ut det. Jag har lovat en reporter att inte blogga om det förrän han bryter storyn imorgon bitti…

  Mycket intressant… vad har jag nu missat? 😛
  Håller stenkoll på din blogg imorgon!
  /BB

  Rick Falkvinge (pp)

  21 november 2008 at 15:59

 2. ”man har också rätt att ta betalt för det arbete man utfört”

  Eh? Vem har förvägrat någon rätten att ta betalt för utfört arbete? Det är väl bara att ta betalt det. I alla fall om det finns ett kontrakt eller annat bevis på att någon har köpt det. Därtemot – om man tror att man skall kunna ta betalt för något bara för att man gjort det – då är man ute och cyklar. Ingen kanske vill köpa det.

  Exakt. Dessutom så får de ju betalt för utfört arbete, men i form av ökad försöljning av merchandise och konsertbiljetter istället för försäljning av skivor…
  /BB

  Wunder

  21 november 2008 at 16:49

 3. Mycket uppskattat inlägg. Tack. För att fördjupa biten om en potentiell dialog med upphovsrättsinnehavare så ska den som finner sig kontaktad av ett bolag känna sig blåst. Det kommer inte förekomma någon dialog såvida det eller de ord man svarar i telefon med räknas som aktiv dialog. Sättet skivbolag kör över sina artister i jakt på pengar ger en fingervisning om hur ömsinta de skulle vara med ”tjuvar”.

  Jonas

  21 november 2008 at 18:24

 4. […] varit bättre om hon tagit den mot sina partikamrater istället, angående FRA. När jag läser bitschslap Barbie, Anna Troberg och Mary Jensen, så står det så tydligt och klart att det här är en omöjlig […]

 5. ”Det är ju helt sjukt, är det ens möjligt att stifta lagar som gäller retroaktivt?”

  Upphovsrättsintrång var brottsligt tidigare och är det fortfarande

  Jo, jag vet att det är brottsligt, men säg såhär då, är det rimligt att skivbolagen ska ha rätt att kräva mig på pengar för en britneylåt jag laddade ner våren 07? Vet inte riktigt om jag tycker det alltså…
  /Barbie

  Tor

  21 november 2008 at 21:24

 6. Bra skrivet!

  Tackar
  /BB

  nils2

  21 november 2008 at 21:45

 7. Ibland får jag känslan av att Beatrice Ask och andra på hennes linje mest bara håller för öronen och säger ”La, la, la, la, la!” när det kommer till information som inte passar in i deras världsbild. Det är sorgligt att de alienerar en så stor del av sin väljarkår.

  Jag röstade på Folkpartiet i den senaste omröstningen; men efter alla de saker som dykt upp nu i och med FRA och IPRED, samt alliansens usla sätt att hantera frågor som bör vara så utomordentligt enkla så kan jag med stolthet säga att min nästa röst kommer läggas på Piratpartiet.

  Det är samma känsla jag får, de säger att de lyssnar, men ändå har de samma gamla (och dessutom rent ut falska) argument – som vi har bemött ungefär 700 gånger redan.
  Jo, jag tror nog inte bara du och jag är de enda som gått över från alliansen till PP till 2010…
  /BB

  The Lonely Savage

  22 november 2008 at 2:35

 8. Fatta rätt beslut

  Våra ledare måste fatta rätt beslut
  Ryssland har anfallit Georgien i ett anfallskri (mot folkrättens princip om suveränitet)
  Västmakterna har svansat (främst Frankrike)

  Det är bättre å anfalla
  Tex CIA (lägga ner) dom vill inte kriga utan leva goda liv (vem vill inte det). När väst riskerar å gå åt helvete.
  Bättre med krigskabinett i USA (med den status och prestige som fanns förr)

  Dom kommer annars söndra och splittra (Rysslands dubbla strategier först Kina vän och nu USA vän)

  Hitlers gamla strategi.

  Krigaräran måste bli högre i väst (vad lever vi för annars= försvara vad vi känner är rätt och evigt i våra hjärtan).
  Upplagd av Dagobert

  bjorn

  22 november 2008 at 9:55

 9. Att bolagen skulle ta kontakt för att öppna en dialog var nog det mest korkade jag hört sen… Hmmm… Mona Sahlin öppnade munnen senast.

  Vad är det för stolpskott vi har som politiker egentligen? Mot vilka ligger deras ansvar, folket eller företagen? Överhuvudtaget verkat det allt oftare handla om att tillgodose företags önskemål på folkets bekostnad…

  Få saker gör mig så arg som alliansen. De ska ju vara liberala! Vafan, det börjar ju likna sovjet det här ju.
  /BB

  Karl

  22 november 2008 at 11:11


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: