Bitchslap Barbie

There’s a new toy in town, and her name is Bitchslap Barbie

Utopi och dystopi

with one comment

Idag har jag snubblat över två riktigt strålande bra blogginlägg.

Det första är skrivet av Sagor från livbåten och är en utopisk framtidsskildring. Det värmer i hjärtat att tänka på en framtid som ser ut på det sättet. Titta bara

Det är lustigt hur saker förändrats på femton år. På halvannat decennium har i princip varenda skivbolag dött och ersatts av agenturer och syndikering. När artisterna väl fattade att fördelningen av stålar gick från 10-90 till 70-30 till deras fördel, så insåg de också att de tjänade lika mycket, eller mer per låt som tidigare. Detta trots att låtarna sjönk i pris från en dryg tia per låt 2009 års pengar, till en fjärdedel. Och trots att en femtedel av alla låtar laddades ner utan betalning, leechers finns alltid, även när saker är billigt.

Visst är det vackert?

Något som inte är lika vackert, och bra mycket mer skrämmande är Wests dystopiska skildring av en framtid där upphovsrättsmaffian påminner otroligt mycket om staten i Orwells 1984. Här får ni ett smakprov.

I och med att alla P2P-protokoll blockerades, bloggarna tystnade genom obligatorisk registrering och det blev olagligt för privatpersoner att ha hemsidor genomgick internet en förändring. Från att ha varit en mångfacetterad och outsinlig källa till information är det idag en ödemark av betaltjänster och reklam. Utbudet är likriktat, enkelriktat och heltigenom kommersiellt. Freeware och öppen källkod har bannlysts, då att erbjuda varor gratis räknas som osportsligt och ett hot mot en sund marknad. “Gratis” och “fritt” är döda koncept som tillhör en laglös, flummig era i det förflutna.

Läskigt va? Trots det verkar det som om det är dit politikerna vill komma. Förstår de inte att frihet är nåt vackert, det lite anarkistiska internet är inte ett hot utan en tillgång

Annonser

Written by Bitchslap Barbie

21 november 2008 den 13:17

Publicerat i samhälle

Tagged with , ,

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Jag hade funderat på att skriva en dystopi också, men efter att ha läst Wests, så känns det totalt överflödigt … ryyyyyyysss.

    Jag menar det, fick samma ångest som jag fick av 1984. Usch. Det var verkligen sjukt bra skrivet.
    /BB

    Marcus Fridholm

    21 november 2008 at 13:59


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: