Bitchslap Barbie

There’s a new toy in town, and her name is Bitchslap Barbie

Djur i läkarutbildningen

leave a comment »

DN har en artikel idag som jag reagerar över, där de berättar att i specialistutbildningen för kirurger och narkosläkare så använder man levande grisar för att träna på.

Det är självklart inte optimalt. Både ur undervisningssynpunkt och etisk synpunkt. Det hade självklart varit bättre att öva på människor, som ju har likadan anatomi. Det är tyvärr inte möjligt i dagsläget så för få människor blir utsatta för den typ av skador man tränar på grisarna. Det man lär sig av grisarna skulle det vara mycket mycket svårt, för att inte säga omöjligt, att lära sig på annat sätt.

Narkosläkarna undrar jag om de verkligen tränar på skottskador, snarare tror jag att de tränar, som vi gjorde under fysiologiterminen, på olika läkemedels effekt på kroppen. Sånt är svårt att göra på människor. Tror inte att den dagen finns kvar på läkarprogrammet längre, det var ju ett par år sen jag gick fysiologiterminen nu så.

För kirurger så förstår jag att man behöver träna vissa typer av skador på gris, skottskador är sånt som förekommer såpass sällan i Sverige att ST-läkare i kirurgi inte får möjlighet att bygga upp nån kompetens i det, men när det nån gång trillar in en skottskada så måste man veta precis hur den ska handläggas. På nåt sätt måste man ju träna. Jag har också hört att man på vissa sjukhus skickar folk till Sydafrika och USA för att få träna på skottskador och liknande – på människor då alltså.

Att djurens rätt är emot det hela är knappast oväntat, och jag förstår deras vinkel av det hela också – hade jag kunnat tillänga mig samma kunskap på annat sätt hade jag gjort det. Jag tröstar mig med att grisarna är otroligt väl nersövda, och får mer smärtlindring än de flesta människor får under operationer.

EDIT: Idag har aftonbladet skrivit om detta.

Annonser

Written by Bitchslap Barbie

25 november 2008 den 14:30

Publicerat i utbildning

Tagged with ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: