Bitchslap Barbie

There’s a new toy in town, and her name is Bitchslap Barbie

Åldringsvården

with one comment

Jag hade egentligen inte tänkt skriva om det här, trots aftonbladets stora svarta rubriker. Det känns som om allt jag gör är att klaga på politiker och försvara den svenska sjukvården. Jag vet att sjukvården inte är perfekt, men aftonbladets artikelserie är för det första inte representativ för hur det faktiskt är, och det finns förklaringar till de saker de nämner i artikeln.

De gamla drogas ned

Då frågar man sig ju förstås om detta verkligen är sant. Jag har jobbat mycket inom äldrevården, och även på demensavdelningar. Visst är det så att dementa människor får mycket läkemedel, de får psykofarmaka, som ska hindra demensen, vissa får läkemedel mot hallucinationer. De flesta har nån form av lugnande tablett att få vid behov. Dock är det ju så att de här medicinerna behövs. De dementa är ofta mycket ångestfyllda, de vet inte var de är, och knappt heller vem de är, och denna ångest är inget jag önskar min värsta fiende.

Jag ger hellre tant Svea lite sobril, om det kan lindra hennes ångest. Dessutom så är det ju så att tant Svea också leder till kraftig ångest för de andra boende på samma avdelning. De som har jobbat på ett demensboende känner säkert igen scenariot att när en boende börjar bli orolig så sprider det sig i gruppen – vilket ju inte är bra för någon.

Medicinerna gör demensen sämre

Mja, det skulle kanske kunna vara sant, många mediciner har biverkiningar, så att det åtminstone skulle kunna verka som tant Svea blivit mer förvirrad och glömsk. Annars är det ju också så att demens är en progressiv sjukdom, som blir sämre hela tiden – och det är således inte konstigt att den dementa blir mer glömsk och förvirrad med tiden.

Äldre har för många läkemedel

Det beror på hur man ser det. Läkemedlen är ju en av anledningarna till att vi lever längre idag än vi tidigare gjort. Är man 80 år så har man oftast några problem med kroppen som kräver medicinering. Högt blodtryck till exempel, om det är svårreglerat så kan det krävas 2-3 mediciner bara för det. Har tant Asta även förmaksflimmer så äter hon Waran – om hon inte är dement, för då är risken för biverkningar i form av fall med allvarlig blödning mycket större – eller Trombyl. Trombyl har generellt mindre risker, men däremot för det med sig en liten ökad risk för magsår, varför det inte är så dumt att även låta den gamla äta Omeprazol (Losec). Ganska många gamla har även ont från leder och liknande, vilket ju leder till att de behöver äta smärtstillande, Alvedon till exempel. Sen har vi ju diabetes, inte helt ovanligt, och ger oftast en tablett, ibland insulinsprutor. För att inte tala om benskörhet som också är väldigt vanligt. Då får man också läkemedel – men bara kalk och D-vitamin om man har tur.

Det är inte så att man kastar mediciner över de äldre utan eftertanke. Problemet är ju gränsdragningen. Väljer man som läkare att inte sätta in en medicin så får man höra att man diskriminerar de äldre, och inte vill att de ska ha samma chans som de yngre. Sätter man in medicinen så drogar man de äldre. Hur vill ni att man ska göra?

De äldre spänns fast i sängar och rullstolar

Jo, det händer, absolut. I säng har jag aldrig varit med om, så det kan jag inte uttala mig om – mer än att det var otroligt ovanligt på de ställen där jag jobbat.

I rullstol är det inte helt ovanligt dock. Men det görs inte hur som helst på vem som helst, utan det ska finnas en medicinsk motivering och det är en läkare som tar ställning till det.

Varför gör man såhär då? Det är väl hemskt? Ja, det kanske det kan tyckas vara, men å andra sidan så är det ju så att de som spänns fast ofta är dementa – de minns inte att de är rullstolsbundna för att de amputerade benet för 10 år sedan, och försöker resa sig upp. Gamla personer har ju, som nämnt ovan, inte helt sällan benskörhet, och bryter därför lättare benen. Rehabiliteringen efter en insatt höftprotes (vilket ofta är behandlingen av ett lårbenshalsbrott) är inte direkt en picknick. Det vill till att lära sig gå igen – och hur lätt är det när man är gammal och stel.

Det är faktiskt inte så att allt som görs inom äldrevården görs för att personalen ska ha en fantastisk arbetsmiljö, utan mycket av det som görs görs för de boende.

Dessutom tycker jag att det är lumpet av aftonbladet att klumpa ihop alla äldreboenden och säga att allt är skit när det finns många bra boenden för varje dåligt. Det är verkligen att spotta på alla duktiga och empatiska undersköterskor och vårdbiträden när man hävdar att alla gamlingar får usel vård.

Annonser

Written by Bitchslap Barbie

27 november 2008 den 12:12

Publicerat i medicin

Tagged with , ,

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Tack, skönt att någon talar klarspråk. Min pappa har just brutit lårbenshalsen och jag skulle gärna vilja veta mer om rehabiliteringen. Jag är säker på att du är en kraft att lita på på den arbetsplats du jobbar på. // Susanne

    Susanne

    16 maj 2012 at 18:18


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: