Bitchslap Barbie

There’s a new toy in town, and her name is Bitchslap Barbie

HIV bromsas av selen

with 4 comments

Idag möttes jag av samma rubrik i AB, DN och SvD – speciellt bra är artikeln i SvD. Läs den! Mycket intressant är det förstås varför jag var tvungen att snoka reda på originalartikeln.

Ett gäng amerikanska forskare har alltså kommit på att mineralet Selen bromsar HIV-virusets förökning. Man har, vad jag förstår, vetat ett tag att personer med selenbrist har ökad morbiditet (sjuklighet) och mortalitet (dödlighet) i sin sjukdom, och nu har man då sett att om man ökar intaget av selen så kan man bromsa förökningen av HIV med 90%.

Man tror att selens antioxidativa egenskaper är en del av lösningen, man minskar den oxidativa stressen som viruset drar nytta av, och det leder till att patienten mår bättre.

I den nya studien har man undersökt vad, förutom den oxidativa stressen, det är som påverkas av selenet, och man har kommit fram till att det är virusets Tat-protein som påverkas. Tat är ett protein som behövs för virusets transkription – dvs när DNA översätts till RNA. Om Tat inte finns kan man förenklat säga att viruset inte kommer kunna föröka sig, för att det inte kan bilda de proteiner det behöver.

Detta är förstås väldigt intressant, då selen ju är ett billigt mineral som man kan köpa som kosttillskott lite överallt. Detta skulle kunna ha speciellt stor effekt i 3:e världen, då de som bekant inte får tillgång till samma dyra bromsmediciner som vi har.

Bilden nedan beskriver teorin. ROS innebär fria radikaler – alltså den oxidativa stressen.

hiv-and-selenium

Annonser

Written by Bitchslap Barbie

30 november 2008 den 12:35

Publicerat i forskning

Tagged with , ,

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Har intrycket att svd verkar vara den bästa svenska dagstidningen.

  Hiv är lite bökigt… En stor del av problemet i afrika är att folk sexar runt än när dom vet att dom har hiv. En del myndighetspersoner där säger att det inte finns nåt samband mellan hiv och aids. 😛 I det fallet kan bromsmediciner faktiskt göra saken värre i och med att dom lever längre och har tid att smitta fler. Vad som behövs är ett botemedel och utbildning till man hittar ett tror jag. Men utbildning är ju inte så lätt när staten är på den nivån.

  SvD är klart bäst, AB är mest skit, och DN missar mycket intressanta saker. När de väl skriver nåt så gör de det bra, förstås.

  HIV är ett problem ja, vet inte hur sant det är det som hördes för några år sen, om att det finns en relativt utbredd tro att om man har sex med en oskuld så botas man från HIV. Det finns ju myndighetspersoner även i västvärlden som säger att HIV och AIDS inte har nåt samband, skillnaden här är väl att folk är såpass välutbildade att de fattar att det är skitsnack. Det kanske är svårare i afrika där man kanske inte har samma möjligheter att kritiskt granska uttalanden.
  Bromsmediciner har ju den fördelen att de gör personerna mindre smittsamma också, så även om de skulle ha sex med en frisk person så är risken mindre att personen smittas om den HIV-smittade äter någon bromsmedicin.
  /BB

  Karl

  30 november 2008 at 13:39

 2. SVD är väsentligt bättre än DN vad gäller invandringsproblematiken.

  Det är sannolikt sant, läste flera notiser om att det skett i samband med att det uppmärksammades. I nåt/några land/er där så slaktar man albinomänniskor och säljer delarna, det säger lite om vilket nivå dom befinner sig på.

  Ah, det var intressant, och rimligt förstås. Då blir det genast vettigare.

  Det är ju lite sisådär med den typen av uppgifter, man vet inte ritkigt om man ska tro på det eller inte.
  /BB

  Karl

  30 november 2008 at 14:05

 3. Jag hittar ingen information om hur stor skillnad selen gör i SvD eller originalartikelns abstract. Vet du om det handlar om 0.1% eller 10%? Man kanske inte ska bli för upphetsad.

  Nånstans (det är inte säkert att det var i originalartikeln, utan kan ha varit AB/DN) så läste jag att selen minskar replikationen med 90%, och tar man bort selenet igen så fyrdubblas replikationen igen. Ska man tro på de siffrorna så är det ju ganska relevant.
  /BB

  EDIT: Såhär står det i originalartikeln ”HIV-infected U937 cells cultured in the absence of selenium produced ~6-fold more virus than infected cells cultured in the presence of selenium.”

  gurktim

  30 november 2008 at 14:28

 4. Man vet förstås aldrig, men i och med att dom tagit upp enskilda fall och domar låter det ganska troligt. Särskilt som det i hög grad handlar om sydafrika, som trots allt har någon slags styre och säkerligen skulle protestera om det inte var sant, dom lär inte vilja ha än sämre rykte internationellt. Dom har världens högsta brottsstatistik…

  Mjo, jag fortsätter att vara lite smått skeptisk dock. Det är bara nyttigt
  /BB

  Karl

  30 november 2008 at 20:48


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: