Bitchslap Barbie

There’s a new toy in town, and her name is Bitchslap Barbie

Sjuksköterskeutbildningar stoppas

with 2 comments

Har haft en toppendag idag! Ingen mjukstart direkt, men OJ så lärorikt. Men nevermind. Det jag skulle blogga om var ju att jag såg i DN att 3 sjuksköterskeutbildningar försvinner – KI i Solna, Uppsala och Skövde. Skövde förlorar även sin specialistsjuksköterskeutbildning.

Det är ju riktigt bra faktiskt, att utbildningar som brister i kvalitet inte längre får ha kvar sin examensrätt är helt rätt.

Risken är ju ganska stor att just sjuksköterskeprogrammet blir lidande, då det rör sig om många studenter på varje sjukhus och placering. På sjuksköterskeprogrammet har man också en personlig handledare – och hur bra eller dålig den handledaren är påverkar definitivt utbildningens kvalitet.

De flesta orter har ganska långa placeringar, 5-6 veckor på varje avdelning, och hamnar man då på en avdelning utan bra handledare så är det i princip bortkastade veckor. Till skillnad från läkarprogrammet som åtminstone i Uppsala har 2 veckor på varje placering. Nog för att de placeringarna är lika viktiga, men de är ofta lite mer flexibla och det är lättare att hoppa på nån annan läkare om den man fått inte är bra.

Dessutom finns risk för att det blir brist på specialistsjuksköterskor. Vilket ju är tråkigt, de behövs ju verkligen. Finns det inga operationssköterskor så spelar det ingen roll hur många operationssalar och kirurger man har… Det händer ändå inget.

Det går inte till såhär, I promise.

Det går inte till såhär, I promise.

Annonser

Written by Bitchslap Barbie

2 december 2008 den 19:17

Publicerat i medicin

Tagged with ,

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Någon brist på sjuksköterskor lär det inte bli i Sverige. Det är bara att anställa sjuksköterskor från
  något annat EU-land utan att ifrågasätta deras kompetens eller språkkunskaper. Fri rörlighet av tjänster gäller inom EU.

  Jag håller med, däremot är det otroligt viktigt att sjuksköterskor kan prata bra svenska. De har otroligt mycket kommunikation med patienter som absolut måste vara lätt att förstå.
  /BB

  Christer

  3 december 2008 at 7:40

 2. Om läkarna har två veckors VFU på varje placering så förstår jag inte hur de överhuvudtaget hinner lära sig något? Sex veckors VFU går extremt fort.
  Men i och för sig har ju läkarna sin AT som i princip är en betald praktik.

  Trycket på en läkarstudent är enligt min erfarenhet lite högre än på en sjuksköterskestudent också. När jag läste till sjuksköterska hade vi inga direkta krav på oss att läsa mycket teori under praktiken, utan det var förberedelser inför ett par seminarier på sin höjd. På läkarprogrammet ska du läsa teorin och se det praktiskt samtidigt. Det ställer stora krav, men å andra sidan så, det är inga problem. Man har ju som sagt AT för att repetera och verkligen nöta in det.
  /BB

  Lo

  20 december 2008 at 10:50


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: