Bitchslap Barbie

There’s a new toy in town, and her name is Bitchslap Barbie

Genetik och rasbegreppet

with 12 comments

Hittade en intressant debattartikel i DN idag som jag tänkte göra lite reklam för innan jag går iväg och söver folk igen.

Artikeln är skriven av Erling Norrby som är virolog, och har suttit som sekreterare i svenska akademien, och handlar om genetiska skillnader bland människor.

Han tar även upp det lite halvt kontroversiella att det faktiskt är större skillnad mellan etniska grupper än man tidigare trott, och att det kan förklara varför vissa grupper drabbas av vissa sjukdomar i större utsträckning.

Personligen så tycker jag att det är bra att nån tar upp det till diskussion. Att det är skillnad mellan etniska grupper är inte värre än att det är skillnader mellan män och kvinnor. Alla är fortfarande lika mycket värda och har fortfarande rätt till likvärdig behandling, men vet man om skillnaderna är det lättare att skräddarsy en behandling för de sjukdomar som uppstår.

Det blir även lättare att diagnosticera då olika sjukdomar som sagt är vanligare hos vissa befolkningsgrupper, och Norrby tar även upp de gener vi känner till som kraftigt ökar risken för bröst- och prostatacancer.  De individer som vet om att de bär på dessa mutationer har ju möjlighet till tidigare testning och man kan således upptäcka sjukdomen tidigare och få bättre resultat av behandlingen.

Genetik är ett fascinerande område, det finns massor med kunskap där som vi ännu inte har den blekaste aning om. Läs artikeln!

Annonser

Written by Bitchslap Barbie

3 december 2008 den 7:32

Publicerat i forskning, medicin

Tagged with ,

12 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Så länge man inte försöker påstå att det rör sig om olika raser är det sunt att notera skillnader, det är dock svårt att få vanligt folk att inse skillnaden.

  Exactly.
  /BB

  Sokar

  3 december 2008 at 8:39

 2. Vilken nyhet att det fanns genetiska skillnader.Ganska stor skillnad på en eskimå och en masaj. en masaj skulle få stora problem på grönland och en eskimå skulle ha det svettigt värre på savannen.

  Jo, men det är ändå lite kontroversiellt att säga det rent ut – faktiskt.
  /BB

  joosan

  3 december 2008 at 8:56

 3. Sokar, det rör sig om olika raser.

  Det är dock skillnad på ART och RAS. Det finns en människoart, men åtskilliga människoraser. Precis det som vetenskapen bevisat (om och om igen, tvärt emot vad de okunniga PK-människorna väljer att ”tro” på).

  Vore ju rätt konstigt om människan som enda art inte var kapabel att skapa olika raser när alla andra levande varelser lyckas? Att evolutionen motverkas av människan är en sak, men att tro att två grupper utvecklas identiskt över lång tid när ena gruppen är i Sverige och den andra gruppen i Zimbabwe…ja, det är definitionen av idioti och sådana människor borde hålla sig i kyrkan/mosken/templet.

  Illwill

  3 december 2008 at 9:49

 4. Mja, det är visserligen så att vissa allelvarianter i vissa gener är vanligare i en population i ett geografiskt område än i ett annat, detta gör det inte till raser enligt definitionen. Det kan vara så att rent procentuellt sett kan två skandinaver vara mer olika än en skandinav och en asiat. Det är väl snarare frågan hur definitionen på ordet ras skall göras, vilka allelvarianter i vilka gener skall räknas?, vilket är mer eller mindre ett semantiskt problem. Då samhället vi lever i är fullt av värdeladdade ord, okunkap och motsättningar mellan folkgrupper anser jag att man gör bäst i att vara försiktig med just det ordet.

  Sokar

  3 december 2008 at 14:45

 5. Debatten verkar aldrig handlat om huruvida det finns tillräckligt stora skillnader för att tala om raser, utan om att en grupp inte vill ha någon rasindelning av människan.

  Enligt alla definitioner jag har sett så är det rimligt att dela in människan i raser, eller varianter, och det är också vad som görs i den vetenskapliga praktiken. Att blunda för verkligheten löser inget.

  Man har mycket bökigare problem än så att fundera över, det verkar som att det finns signifikanta rasskillnader vad gäller intelligens och testosteron. Vilket har praktiska implikationer…

  Karl

  3 december 2008 at 19:57

 6. Varför envisas med att kalla det raser, varför istället inte kalla det etniska grupper eller något annat mindre laddat, vi använder raser om framavlade djur för att lyfta fram olikheter att överföra detta begrepp på människan vinner man inte på, användningen på exempelvis växter (orkideér, tulpaner) talar man inte om raser utan om variationer.

  Sokar

  3 december 2008 at 21:07

 7. Låt mig för sakens skull citera W.Klugs, Essentials of Genetics ”Humans all over the globe are remarably similar genetically. DNA sequences from any two people chosen at random are 99,9% identical. There is more genetic identity between two persons chosen at random from a human population than there is between two chimpanzee chosen at random from a chimpanzee population. Interestingly, about 90 percent of the genetic differences that do exist occur between individuals rather than between populations”

  Sokar

  3 december 2008 at 21:17

 8. ”Skillnaden mellan två människor är till 85 procent slumpmässig, men de övriga 15 procenten korrelerar till karakteristika hos etniska grupper, ibland felaktigt hänvisade till som raser.”

  Skriver Norrby förövrigt själv i artikeln, men anger inga källor till sina procentsatser.

  Sokar

  3 december 2008 at 21:29

 9. Det gör man ju redan i hög utsträckning. Personligen är jag starkt emot att ändra termer pga laddningar. Det förändrar ingenting egentligen och det uppstår en osund språklig censur. Det är bara ord, lär folk en sund distans till det i stället för att leka polis. Personligen får jag rabies av att folk försöker diktera vad jag får säga.

  Gillar du inte konflikter så är det mångkultur du ska vara emot, inte nåt ord.

  Karl

  3 december 2008 at 21:45

 10. Men inte ens Norrby själv anser att det är att tala om raser? Kan du möjligtvis hänvisa till en enda vettig genetiker som är villig att prata om raser?

  Sokar

  3 december 2008 at 22:31

 11. Får be om ursäkt för att jag inte svarat tidigare.

  Har SAD och känner att jag inte riktigt har resurser att lägga på någon seriös debatt just nu, så jag ska bara avsluta lite kort.

  Jag har läst runt lite, får erkänna att debatten verkar gå åt ditt håll just nu. Men jag anser fortfarande att att det i många fall snarare verkar handlar om vilja än om sakfråga, och i och med att PK så råder inte ett öppet debattklimat. Som fallet Lawrence Summers demonstrerade så är det inte riskfritt att uttrycka åsikter som går emot vad som är politiskt korrekt.

  PK är varken förenligt med vetenskap eller demokrati.

  Karl

  10 december 2008 at 0:04

 12. Hans data kommer förresten antagligen ifrån Barbujani et al. ”An apportionment of human DNA diversity” (1997)

  Ett stort problem är att man har upptäckt att skillnaderna mellan dom individer man mappat hela genomet på har varit långt större än vad dom borde varit enligt den här typen av undersökningar, vilket antyder att det funnits metodfel i analyserna, så gamla siffror om likhet/skillnader bör tas med en nypa salt.

  Karl

  10 december 2008 at 0:33


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: