Bitchslap Barbie

There’s a new toy in town, and her name is Bitchslap Barbie

Prostatacancer och screening

with 2 comments

Nu är det dags för lite medicin i bloggen igen. På Flashback dyker det lite nu och då upp diskussioner om varför man har screeningprogram för bröst- och livmoderhalscancer när det inte finns någon screening för prostatacancer, och jag tänkte att jag skulle försöka besvara det.

Idag är läget så att det inte finns några entydiga rekommendationer, man har fortfarande inte uppnåt konsensus. Som det ser ut nu så är det upp till den enskilde mannen att bestämma om han vill PSA-testa sig.

Vad är prostata och prostatacancer?

Prostatan heter på svenska blåshalskörteln, och omsluter urinröret precis nedanför urinblåsan. Dess funktion är att producera en del av sädesvätskan. Spermierna kommer ju från testiklarna, men de blandas med sekret från prostata under ejakulationen. Vätskan som produceras i prostata är lite lätt basisk, för att neutralisera det sura pH som finns i vagina – detta hjälper spermierna att överleva.

Cancer i prostatan drabbar förstås bara män, de allra flesta är över 50 år vid diagnos och medelåldern vid diagnos är ca 74. Ungefär 9000 män får diagnosen varje år, vilket gör det till den vanligaste cancerformen hos mä. Ungefär 2500 män dör i prostatacancer varje år.

Symtomen vid prostatacancer beror framför allt på tumörens storlek. En tidig tumör ger oftast inga symtom, medan när tumören växer så är det framför allt trycksymtom mot omgivningen, dvs problem att kissa, som är huvudsymtomet. Detta beror på att prostatan ju omsluter urinröret helt, och trycker ihop detta.

Prostatacancer metastaserar framför allt till ryggkotorna, och vissa män får som första symtom ryggsmärtor, som då beror på skelettmetastaser.

Behandling av prostatacancer är dels expektans – dvs man väntar och följer förloppet för att se hur tumören verkar bete sig. Detta används främst hos äldre män där tumören i biopsier ser snäll ut. Dels finns mer aggressiv behandling i form av

 • radikal prostatektomi – man tar kirurgiskt bort hela prostata. Detta ingrepp ger stor risk för impotens och inkontinens.
 • Strålbehandling – kan göras externt eller genom att operera in små radioaktiva korn i prostata. Även detta ger risk för impotens.
 • Antiandrogen behandling – behandling som dämpar nivåerna av testosteron i kroppen. Testosteron stimulerar tumörens tillväxt.
 • Kastration – man tar bort testiklarna, även det för att minska testosteronhalten i kroppen.

Hur skulle screeningen gå till då?

Det bästa verktyget för screening man har idag är PSA-värde. Man kan dels mäta totalt PSA-värde, och dels mäta kvoten mellan fritt och proteinbundet PSA.

PSA utsöndras från cellerna i prostata och har som funktion att göra sädesvätskan mera tunnflytande. Man har upptäckt att när prostata är skadad så stiger halterna av PSA i blodet. Större delen av det PSA som finns i blodet är bundet till olika bärarproteiner, och en liten del finns fritt i blodet. PSA-kvoten är bra framförallt om PSA-halten är måttligt ökad – det är ju dessa mer måttliga höjningar där den främsta osäkerheten finns. Ju högre PSA-kvoten är, desto större sannolikhet att den beror på en godartad förändring i prostata, om den är under 20% måste man börja misstänka och utreda cancer.

Fördelar med screening

 • Självklart så är det ju så att en tidigt upptäckt prostatacancer har större chans till bot. PSA-värdet börjar ofta stiga 5-10 år innan tumören börjar ge symtom. Detta är en stor fördel hos de män som har en aggressiv variant av prostatacancer.
 • Om man är symtomfri, och dessutom får veta att man har ett normalt PSA är risken att man har cancer väldigt liten.

Nackdelar med screening

 • De flesta män med högt PSA har över huvud taget inte cancer, utan har istället något som kallas för godartad prostataförstoring. Hos dessa män kommer man att ta biopsier och inte hitta nån cancer, detta innebär att man inte kan varken utesluta eller bekräfta cancer och männen får leva med en ovisshet.
 • Man vet idag inte om det ger någon överlevnadsvinst att man upptäcker prostatacancer tidigt. Som jag förklarade ovan så är det ju så att många av tumörerna som upptäcks via PSA-testning är så långsamväxande att de inte skulle bli ett problem under mannens livstid. Detta kan ju leda till att patienten blir behandlad helt i onödan. Behandlingen för prostatacancer är ju, som jag också nämnde ovan, inte helt utan biverkningar.
 • Livskvaliteten sjunker, både genom vetskapen att man har cancer, och genom biverkningar till behandlingar.
 • Man kan också invaggas i en sorts falsk trygghet. Att PSA-provet är negativt är ingen garanti för att man inte har cancer.

Det finns en SBU-utvärdering från 1995 där man kom fram till att innan man inför screening för prostatacancer så behöver man veta mer om sjukdomen. Vi behöver kunna avgöra vilka tumörer som är aggressiva, och vilka som inte är det. Och vi behöver bättre behandlingsalternativ, effektivare behandlingar med färre biverkningar är målet.

Idag erbjuds PSA-kontroller till de män som har prostatacancer i släkten. Dessa har vi bevisat har nytta av ”screeningen”

Cancerfonden har en bra broschyr med relevant patientinformation om PSA-test.

Annonser

Written by Bitchslap Barbie

7 december 2008 den 13:24

Publicerat i sjukdomar

Tagged with ,

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] Idag hittar jag denna artikel i SvD där moderaternas jämställdhetsgrupp (!) vill att man ska screena män för prostatacancer. Deras argument verkar bygga på att man ju screenar för två kvinnliga cancerformer, och ingen […]

 2. Finns det någon klinik i Sverige som utför prostatacancerbehandling med ultraljud?

  Anton

  Ingen aning.
  /BB

  Anton Saric

  30 november 2009 at 21:27


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: