Bitchslap Barbie

There’s a new toy in town, and her name is Bitchslap Barbie

Det är tydligen dags

leave a comment »

Ja, att förnya sig alltså. Inom äldreomsorgen jobbar idag undersköterskor och vårdbiträden. Undersköterskor är de som har en undersköterskeutbildning bakom sig (och jag har för mig att man får jobba som undersköterska efter ett visst antal terminer på sjuksköterskeprogrammet också, men jag kan ha fel), och vårdbiträden kallas resten. Ungefär.

Idag snubblade jag över en lite intressant debattartikel om detta i DN, och idén är faktiskt riktigt bra. Det är jättebra med krav på utbildning för de som ska jobba med gamla, utbildningen har en tendens att flytta in på sjukhus. Problemet är bara att idag är det ju undersköterskorna som ungefär motsvarar framtidens ”äldreassistenter”, och undersköterskorna har redan den utbildningen. Vårdbiträdena existerar därför att det inte är tillräkligt lockande att arbeta inom äldreomsorgen för en utbildad undersköterska, så man tar de vikarier man får tag i helt enkelt.

På flera bloggar läser jag upprörda texter om att det bara är 40% som har utbildning för det de gör, men vad man inte frågar sig är varför det är så? Det räcker inte att bara ställa krav på de som arbetar inom vården, utan hur man ska få dit de människor som har rätt kompetens, för de finns ju någonstans. Med det inte sagt att kraven inte ska ställas. Krav är ofta väldigt bra.

En sak jag tycker var ovanligt vettig med utredningen var dock att man inte helt frångår tanken på outbildade vikarier. Det känns tyvärr ganska verklighetsfrånvänt. Utan att man säger att de inte ska ha behörighet att arbeta ensamma med de äldre istället. Strålande.

Annonser

Written by Bitchslap Barbie

16 december 2008 den 18:57

Publicerat i medicin

Tagged with , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: