Bitchslap Barbie

There’s a new toy in town, and her name is Bitchslap Barbie

Tjocktarmscancer

with 3 comments

Jepp. Det är dags för nästa cancerpostning. Dels är det bra i pluggsyfte för mig, och dels kan informationen säkert glädja någon. Men vi börjar från början.

Vad är tjocktarmen och varför har vi en sån?

Tjocktarmen heter colon på latin och är födans sista anhalt innan den lämnar kroppen som avföring. I tjocktarmen tar upp salter och vatten från tarminnehållet.

Vad är tjocktarmscancer?

Uppenbarligen är det ju cancer i tjocktarmen. Den utgår från det körtelepitel som täcker insidan av tarmen, ofta börjar cancern bildas i polyper som de flesta av oss får i tarmen när vi uppnått en viss ålder. Orsaken är inte helt klarlagd. I Sverige ställs ca 5500 coloncancerdiagnoser varje år, vilket gör det till den 3:e  vanligaste cancerformen i Sverige. Medelåldern är 74 år vid diagnos, och sjukdomen är mycket ovanlig hos personer under 40 år.

Kosten tros ha betydelse för uppkomsten av coloncancer, protein- och fettrik kost ökar riskerna genom att stimulera frisättning av gallsalter, och högt fiberintag verkar minska risken. Teorin bakom att ett högt fiberintag är gynnsamt är att fibrerna späder ut tarminnehållet, och då framför allt gallsalterna som är carcinogena.

Ärftlighet är en faktor vid tjocktarmscancer, precis som vid nästan alla andra sjukdomar. Även vissa läkemedel kan ha effekt.

Ökad risk har personer med divertiklar och inflammatorisk tarmsjukdom.

Symtom på tjocktarmscancer?

I 20-25% av fallen debuterar tjocktarmscancer med dramatiska symtom som ileus (tarmvred), kraftig blödning, eller perforation av tarmen.

Resten av patienterna har mer diskreta symtom, och diagnosen är då lite svårare att ställa. Symtomen kan vara förändrade tarmvanor, blod i avföringen, anemi, smärta, viktnedgång.

Diagnostik och behandling?

Koloskopi med polyp

Utredningen sker på två principiella sätt. Alternativ 1 är via coloskopi, då man för in en slang i tarmen och tittar på slemhinnan. Detta ger även möjlighet till biopsitagning om det skulle behövas.

Alternativ 2 är rektoskopi, som är en sorts koloskopi light, man tittar bara upp i den allra nedersta delen av tjocktarmen, och sen gör man en colonröntgen för att titta på resten av tarmen.

Behandlingen är i första hand kirurgisk, det är också den enda behandling som har möjlighet att vara botande. Om tumören är avancerad kan man komplettera med strålning eller cellgifter.

Principen för kirurgi är att ta bort den sjuka delen med stor marginal. Man försöker att undvika stomi, men ibland går inte detta, och man lägger då upp en stomi.

Varför screenar man inte för tjocktarmscancer?

Det gör man, på vissa håll i landet. I Stockholm har man startat ett screeningprogram för personer mellan 60 och 69 år, där man låter personerna själva testa sin avföring för spår av blod. De som testas positivt kommer sedan att kallas till koloskopi. Detta är tänkt att det ska leda till tidig diagnos och större möjlighet till bot. Detta är inte infört i hela landet än, utan enbart på försök i Stockholm än så länge. Förhoppningsvis faller det väl ut och det kan införas på bredare front.

Annonser

Written by Bitchslap Barbie

21 december 2008 den 20:46

Publicerat i sjukdomar

Tagged with , ,

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hej, som jag förstår det är du sturderande och inte själv sjuk.
  Men ett vädldigt bra inlägg, bilden var bra så den snor jag om det är okej 🙂
  Ha de så bra!

  Jag är läkarstuderande ja.
  Kul att du tyckte inlägget var bra. =) Bilden har jag själv snott, helt utan att fråga om lov, så 😛
  /BB

  Nillano

  6 april 2009 at 8:04

 2. […] Bitchslap Barbie har skrivit bra om tjocktarmscancer också. […]

  Tjocktarmscancer | krulli

  27 oktober 2010 at 18:38

 3. […] Bitchslap Barbie har skrivit bra om tjocktarmscancer också. […]

  Tjocktarmscancer | magblogg

  29 december 2013 at 13:59


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: