Bitchslap Barbie

There’s a new toy in town, and her name is Bitchslap Barbie

Cure for the itch

with 3 comments

Det har varit ett helt gäng medicinska nyheter värda att skriva om senaste dagarna, som vanligt klumpar jag ihop allihop till en enda bloggpost.

SvD skriver idag om att broccoli kan förhindra uppkomsten av cancer. Det är ämnet sulforafan i broccolin som sägs ha cancerdödande egenskaper, och har tidigare visats vara effektiv mot prostatacancer, och nu har således rön kommit om att sulforafan även är verksamt mot bröstcancer. Söker man på Pubmed får man fram 405 artiklar om Sulforafan, och efter att ha läst en bunt abstracts så verkar det inte helt osannolikt att det faktiskt har effekt. Wiki har följande att berätta.

*

Läser en läskig debattartikel i Aftonbladet om Gösta Krantz sista tid i livet. Det låter mycket otreligt, förutsatt att det är sant. Jag misstänker att man skulle få höra en helt annan bild av de behandlande läkarna – och att sanningen ligger nånstans mittemellan. Det jag kan tolka mig till utifrån debattartikeln är att Gösta Krantz var svårt kärlsjuk, och att han fick någon form av infektion i handen, rosfeber, eller nåt värre? Att man amputerar ”bit för bit” är vanligt. Eller snarare, det är så man gör. Man försöker spara leder om man amputerar på benen, så att det ska vara lättare att anpassa proteser. Målet är så klart att ta tillräckligt första gången så att man ska slippa reamputera, men på kärlsjuka patienter är det väldigt svårt då de ju har dålig cirkulation och alltså läker sår dåligt. Det blir alltså ofta frågan om reamputationer.

*

Föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) där jag är mycket stolt medlem, har nu presenterat årets folkbildare och årets förvillare. Årets folkbildare är Anna Bäsén, journalist på Expressen, som har kritiskt granskat alternativmedicin. Årets förvillare är Vidarkliniken i Järna utanför Stockholm.Vidarkliniken använder sig av antroposofisk behandling, som inte har någon bevisad effekt och homeopatisk medicin som inte heller har någon som helst bevisad effekt. Verksamhetschefen är legitimerad läkare, och hävdar trots detta att antroposofisk medicin inte kan testas via dubbelblinda randomiserade studier som vanliga läkemedel.

Vidarkliniken har fått dispens för att fortsätta använda sina produkter, trots bristen på bevisad effekt.

*

I början av året (har jag för mig) presenterades spanska sjukans genom, nu har man lyckats identifiera de gener som var av störst betydelse för virulensen. Det rör sig om 3 gener som gav viruset egenskapen att kunna föröka sig i lungorna – och således ledde till svåra lunginflammationer. Till skillnad från vanliga influensavirus som framförallt drabbar övre luftvägar – mun och svalg och därför blir något mer lindriga. Spanska sjukan härjade under 1918 och 1919 och totalt dog mellan 20 och 50 miljoner människor. Det intressanta med spanska sjukan var att även unga vuxna dog i sjukdomen, vanligen är det barn, gamla och de sjuka som drabbas hårdast.

Annonser

Written by Bitchslap Barbie

30 december 2008 den 14:22

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hej, jag har kommenterat din blogg! För att läsa vad jag skrivit, kolla http://www.metrobloggen.se/bloggk

  Hälsningar
  Småbloggskommentatorn

  Intressant!
  /BB

  Småbloggskommentatorn

  30 december 2008 at 17:26

 2. Kul att du kikade in i bloggen, extra roligt att du kommenterade! Jag har svarat på din kommentar, om du vill läsa det gå in i bloggen och under ditt inlägg. Coolt att du har ett eget inlägg, va!

  http://www.metrobloggen.se/bloggk

  Nu har jag kommenterat igen 😛
  Trevlig blogg du har förresten.
  /BB

  Småbloggskommentatorn

  30 december 2008 at 17:55

 3. Googla på Cognicore eller Natures så finns det en smart produkt. Dagsdosen skall motsvara 5 kg broccoli

  Är inte det att överdriva? Det brukar ju liksom vara bäst med måtta, och det är inte rimligt att äta (motsvarigheten till) 5 kg broccoli dagligen.
  /BB

  Anders

  14 januari 2009 at 8:32


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: