Bitchslap Barbie

There’s a new toy in town, and her name is Bitchslap Barbie

Leijonhufvud x2

with one comment

Madeleine Leijonhufvud är professor i straffrätt. Det är inte helt lätt att förstå när man läser nedanstående artiklar.

Först tar vi artikeln i SvD. Här skriver professor Leijonhufvud att kvinnor som utsätts för sexuella övergrepp kommer få utstå mer kränkande behandling i rättssalen. Jag vet inte jag, på nåt sätt känns det ändå som om rättssäkerheten är viktigare än att en enskild människa känner sig kränkt. Visst, det är ett mycket allvarligt problem om kvinnor inte vågar anmäla sexuella övergrepp till följd av detta, men att inte ställa ”de tuffa frågorna” och därmed kanske fängsla en oskyldig är inte rätt väg att gå.

Att en professor i straffrätt tycker att detta verkar vara en bra idé är för mig förvånande. Jag tror inte heller att de kvinnor som blivit våldtagna vill att oskyldiga killar som anklagas för våldtäkt ska sättas i fängelse enbart för att inte åklagare och försvarsadvokat ställer rätt frågor. Leijonhufvud får svar av Anne Ramberg, generalseketerare för Advokatsamfundet. Även Motpol har kommenterat.

Den andra artikeln är ett svar på en debattartikel som Alexa Wolf skrivit på debattsajten newsmill. Den är en kommentar till prostitutionsutredningen som Leijonhufvud medverkade i, där man tyckte att det var befogat att införa ett utökat koppleribegrepp, som då även skulle innefatta ”porrfilmsdirektörer”. Wolf hävdar att om leijonhufvud får som hon vill och porrdirektörerna inte får betala skådespelare, eller får betalt för porrfilmer så kommer hemmaporren utkonkurrera den kommersiella porrindustrin, Pornografi ändå riskerar bli en klassfråga då det oftast är ”arbetarklass” som spelar in hemmaporr och överklass tittar enligt Wolf.

Underklassen utför fortfarande med kroppen det medelklassen och överklassen konsumerar.

Som svar på detta hävar Leijohufvud att porridustrin i hemmaporren raggar ny kundkrets och aktörer. Ett stycke i hennes text gör mig dock förvirrad.

Men att ingripa mot det sättet att bedriva koppleri ansågs – inte oväntat – omöjligt med hänvisning till vår grundlagsskyddade yttrandefrihet. Man förstod det som då föreföll uppenbart och oföränderligt: utan vinstintresse inga porrfilmer.

Men nu har verkligheten visat att kritikerna hade fel. Porrbilder och -filmer flödar fritt på nätet. Kanske kan man då våga se det som Prostitutionsutredningen talade klartext om, nämligen att ett jämställt, människovärdigt samhälle inte bör tolerera vare sig den lille hallickens eller den fete porrfilmsdirektörens val av försörjningsväg.

Menar hon med detta att prostitution inte kan tolereras i ett jämställt, människovärdigt samhälle? Det är så jag tolkar henne, men om hon menar så så har hon ju noll och intet respekt för yttrandefriheten. Varför varför varför är det så fult och tabu att vara sexarbetare? De flesta prostituerade i Sverige har valt det själva, detsamma gäller porrfilmsskådisar.

Logiskt vore kanske att ta bort straffansvaret för den lille hallicken och nöja oss med människohandelsförbudet? Onekligen skulle det då vara lättare att acceptera att de verkligt stora kopplarna, de som dominerar porrfilmsindustrin, går fria.

Jag tolkar detta som ironi från hennes sida, men det är de enda rader jag håller med henne om, så jag citerar dom i alla fall, ironi eller ej.

Carl Johan Rehbinder har svarat dem båda.

Written by Bitchslap Barbie

4 januari 2009 den 11:32

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. ”Varför varför varför är det så fult och tabu att vara sexarbetare ?”

  Det är en 6000-årad historia, tyvärr tyvärr…

  Jo, det är väl det. Men är det inte dags att överge den snart?
  /Barbie

  Josef Boberg

  5 januari 2009 at 13:32


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: