Bitchslap Barbie

There’s a new toy in town, and her name is Bitchslap Barbie

Gallsten

with one comment

Ja, jag har ju tenta i kirurgi på fredag, så jag fortsätter på temat kirurgiska sjukdomar. Den här veckan blir det gallsten.

Gallan och gallvägarna

Gallträdets anatomi

Gallträdets anatomi

Gallan bildas av levercellerna i levern, för att hjälpa till med matspjälkningen i tarmen. Gallan lagras och koncentreras i gallblåsan, som kontraherar sig och sprutar ut gallan i tarmen när vi äter något. Gallan innehåller gallsalter som hjälper kroppen att ta upp fetter från tarmen. Utöver gallsalter innehåller gallan också vatten, enzymer och bilirubin. Gallsalterna är uppbyggda av ett kolesterolskelett och bryts i tjocktarmen ned till cancerframkallande ämnen, och kan således vara en bidragande anledning till att tjocktarmscancer uppkommer.

Gallträdets anatomi syns på bilden här bredvid. Värt att notera är att gallgången strax innan tunntarmen går ihop med pancreasgången, jag ska strax förklara varför.

Gallstensbildning

Gallstenar finns av olika typer, pigmentstenar, bilirubinstenar, kolesterolstenar och kalciumstenar. Nästan alla stenar innehåller kolesterol. Om gallan blir övermättad av något ämne kan det falla ut och bilda kristaller. Dessa byggs sedan upp genom att mer av något ämne fastnar på kristallens yta, en gallsten består oftast av flera olika ämnen. Gallstenarna bildas oftast i gallblåsan, men kan också bildas ute i gallgången. De kan fastna var som helst på vägen ut i tarmen.

Kvinnor får oftare gallsten än män, vad detta beror på är oklart. Vad man däremot vet är att under graviditeten blir gallan mer lithogen, dvs mer benägen att bilda stenar, och att personer med fet kost också oftare bildar gallsten.

Symtom och diagnos

Ungefär 1/3 av de som har gallstenar får aldrig symtom av det, och man hittar då stenarna om man gör någon form av röntgen för något annat tillstånd i buken.

Bland de som får symtom är smärta det vanligaste symtomet. Smärtan är kolikartad, och kommer i intervaller. Smärtan beror på att en sten har täppt till gången och gallblåsan försöker pressa ut den, så den drar ihop sig, men eftersom den är full så spänns väggen ut och det gör ont.

Smärtan sitter vid höger revbensbåge, och strålar oftast bak mot ryggen och upp mot höger skuldra eller axel.

Om stenen fastnar i gallgången kan det första symtomet vara dov buksmärta och ikterus, dvs gulsot. I kombination med detta får man ofta ljus ”kittfärgad” avföring och mörk urin. Sätter sig stenen allra längst ner i gallgången, där den gått ihop med pancreasgången kan stenen utlösa en akut pancreatit – bukspottkörtelinflammation.

Diagnosen ställs via Ultraljud, då man kan se en så kallad ”stenskugga” se bild.

Gallstenen är det ljusare, rundade till höger. Under denna ses en svart skugga, stenskugga.

Gallstenen är det ljusare, rundade till höger. Under denna ses en svart skugga, stenskugga.

Behandling

Beroende på var stenen sitter kan man behandla på två olika sätt. I akutfallet smärtstillar man med något voltarenliknande, och försöker sen att operera inom några dagar.

Kolecystektomi

Det vill säga borttagande av gallblåsan i sin helhet med stenar och allt, som är ett av de vanligaste ingreppen i Sverige idag med ca 10 000 om året. Kolecystektomier kan göras öppet, men görs idag oftast med titthålsmetod. Titthålsmetoden ger mindre smärta efter operationen, mindre ärr, och kortare tid på sjukhus.

Koledokolitotomi

Denna metod används på stenar som sitter i gallgångarna, om de inte är så små att man tror att de kan ta sig ut av sig själva. Gallstenar i gallgångarna kan ge upphov till gallstas med gulsot samt till kolangit (se nedan). Koledokolitotomi innebär att man på något sätt plockar ut stenen ur gallgången, det kan göras under operation och det kan göras genom att man går ner med en slang genom munnen och plockar ut stenen den vägen, ERCP.

Komplikationer

Perforation

Om man har en gallsten som trycker på väggen i gallblåsan kan det bildas ett ”trycksår” i väggen, och gallan kan rinna ut i bukhålan. Händer det blir man akut dålig, och till följd av detta kan en gång mellan gallblåsan och tex tunntarm bildas.

Kolecystit

Innebär en kemisk inflammation i gallblåsan, 98% av patienter som drabbas av detta har gallstenar, de resterande 2% får oftast sin kolecystit efter trauma. Stenarna har oftast fastnat i gallgången precis utanför gallblåsan, och leder till ett högt tryck i denna. Symtomen förvärras om man får en inflammation i gallblåsan – man får peritonit, illamående och kräkningar samt feber.

Kolangit

Detta innebär en bakteriell inflammation i gallgångarna som oftast beror på att tarmbakterier tagit sig upp i gallgången och växer runt en sten i denna. Vid kolangit får man hög feber, och man kan också få blodförgiftning och chock om tillståndet går riktigt långt. Detta är dock ovanligt.

Gallblåsescancer

Förekommer oftare hos personer som haft gallsten.


Annonser

Written by Bitchslap Barbie

11 januari 2009 den 10:48

Publicerat i sjukdomar

Tagged with , ,

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] har ju redan berättat lite om hur gallan fungerar och vad den har för uppgifter. Levern har väldigt många uppgifter, en är att bilda […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: