Bitchslap Barbie

There’s a new toy in town, and her name is Bitchslap Barbie

Magsår

with 3 comments

Idag ska jag lära er om magsår, eller ulcus som det heter på medicinarspråk. Eftersom jag tycker akutmedicin är skitkul så blir det nog också fokus på komplikationer till magsår. Ni får stå ut.

Magsäcken och tolvfingertarmen

I magsäcken händer egentligen mycket mer än man tror. För att denna bloggpost inte ska bli milslång så nöjer jag med the basics. Oskar beskriver resten här.

I magsäcken blandas födan med magsaften som innehåller massor av saltsyra. Saltsyran bildas av speciella celler i slemhinnan och hjälper till med sönderdelningen av maten. Pylorussfinktern som är en ringmuskel som sitter mellan magsäck och tolvfingertarm portionerar ut magsäcksinnehållet i rätt takt till tolvfingertarmen, även kallad duodenum. I Duodenum blandas födan med gallan och pancreassaften, som leder till ytterligare nedbrytning av födan.

Magsår

Magsår innebär att man har fått en sårskadaslemhinnan i magsäcken eller duodenum, ungefär 80% av magsåren sitter i duodenum. Många av magsåren beror på H. Pylori, men inte alla med H. Pylori-infektion får magsår, och alla som får magsår har inte heller H. Pylori, varför det även måste finnas andra orsaker till magsåren.

En inte helt ovanlig orsak till magsår hos H. Pylori-negativa är cancer i magsäcken. Hittar man ett magsår i magsäcken ska detta därför alltid följas så att man ser att det läker. Andra orsaker till magsår kan vara förhöjd syraproduktion, som behandlas med protonpumpshämmare (Omeprazol®) som sänker halten saltsyra i magsäcken, eller NSAID, som är en grupp antiinflammatoriska läkemedel (Ipren®, och Voltaren® till exempel).

Symtom på magsår är vanligen molvärk i övre delen av magen, smärtan lindras ofta av födointag. Andra vanliga symtom är halsbränna och sura uppstötningar.

Diagnosen ställs genom gastroskopi då man genom ett flexibelt rör tittar ner i magsäcken, och kan titta på slemhinnan och vid behov även ta biopsier från den.

Helicobacter Pylori

Ja, bakterien som ligger bakom en stor del av magsåren har verkligen en intressant historia, så jag passar på att berätta lite om den. H. Pylori upptäcktes av Warren och Marshall 1983. Innan denna upptäckt gjorts (och även ganska långt därefter) trodde man inte att bakterier kunde leva i magsäckens sura miljö med ett pH-värde på 1-2.

Marshall var så övertygad om att de hade rätt när de hävdade att H.Pylori orsakade magsår och ”magkatarr” att han drack en bägare av bakterien. 10 dagar senare hade han tecken till magkatarr.

Upptäckten av denna bakterie har dels givit oss värdefull ny kunskap om bakterier – de kan leva på de mest ogästvänliga platser, dels har det radikalt förändrat behandlingen av magsår. Från att ha varit en åkomma som enbart kunde botas kirurgiskt är det nu en åkomma man botar genom att äta en en vecka lång antibiotikakur. Marshall och Warren fick Nobelpriset i medicin eller fysiologi 2005 för upptäckten.

Ungefär 30-40% av befolkningen i Sverige är bärare av H. Pylori, men inte alla av dessa personer kommer att bli sjuka. Man smittas ofta av föräldrar, framförallt under barnaåren.

Det bästa sättet att ställa diagnosen H. Pylori-infektion är att ta en biopsi från slemhinnan och färga denna på ett speciellt sätt så att bakterierna framträder.

Behandling

Medicin

För att bota en H. Pylori-infektion finns några olika antibiotika man väljer mellan. Man brukar välja två olika antibiotika i kombination med Omeprazol® (det som tidigare kallades Losec®. Man kan också använda sig av ett ”förblandat” piller som innehåller i princip samma sak, och kallas Nexium HP®.

Kirurgi

Innan den medicinska behandlingen blev så effektiv använde man framför allt operationsmetoden Billroth II för att bota magsår. Det innebär att man tar bort den nedre delen av magsäcken – där magsåren oftast uppstår. Den kvarvarande delen sys sen ihop med sidan på tunntarmen. Kortsidan på tarmen sys ihop med gall- och pancreasgången, så att gallan och pancreassaften blandas med maten. Idag behandlas enbart komplikationer till magsåren kirurgiskt.

Billroth II

Billroth II

Komplikationer

Perforation

En potentiellt livshotande komplikation till magsår är perforation, vilket innebär att magsåret har ätit sig igenom hela magsäckens slemhinna och att magsäcksinnehåll läcker ut i bukhålan. Detta leder till peritonit – bukhinneinflammation, med kraftiga buksmärtor och brädhård buk. Man kan även bli allmänpåverkad, och i värsta fall gå in i chock. Mortaliteten vid perforation är 5-10%.

Diagnosen ställs snabbt, dels kliniskt och vid behov kan man göra en BÖS – Buköversiktsröntgen som då visar fri gas i buken.

Det finns två olika vägar att gå gällande behandling, dels konservativ med aktiv dränagebehandling av magsäcken samt H. Pylori-behandling enligt ovan, dels kan man operera.

Blödning

En annan allvarlig komplikation till magsår är blödning. De inträffar framförallt vid magsår i tolvfingertarmen, där går en artär precis bakom tarmväggen som magsåret kan fräta sönder.

Typiska symtom på blödande magsår är melena och svimning. Om magsåret sitter i magsäcken kan man också ha blodiga kräkningar – hematemes. Det kliniska förloppet är ganska typiskt med varierande förbättring och försämring som beror på att när blodtrycket blir tillräckligt lågt bildas en fibrinplugg över artären, och detta gör att patienten kan stabilisera sig cirkulatoriskt. Efter ett tag så fräts fibrinpluggen bort och blödningen startar på nytt.

Behandlingen av blödande magsår börjar med chockbehandling – syrgas, vätska och eventuellt blodtransfusion. Man behöver också ofta akut åtgärda blödningskällan, och för att göra detta finns flera olika metoder.

Dels kan man göra det genom gastroskopi, och sätta ett clips på artären eller spruta skleroserande medel runt blödningen. Man kan också operera, och sy runt artären så att den slutar blöda, men det allra häftigaste sättet är dock det interventionistiska, en röntgenläkare går in i en artär i ljumsken eller handleden med en tunn ledare och sprutar kontrast för att hitta det blödande kärlet. Där kan man sen spruta in coils som koagulerar blodet, så att blödningen avstannar.

Annonser

Written by Bitchslap Barbie

18 januari 2009 den 18:56

Publicerat i sjukdomar

Tagged with ,

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. yay, bakterier!

  Jupp, jag gjorde det bara för dig 😀
  /BB

  Sokar

  18 januari 2009 at 19:07

 2. yuuuh! sy i magen verkar hemskt och inte alls något jag vill göra för skojs skull 😦

  Bra skrivet. Jag lärde mig massor 🙂

  Det är nog inget någon vill göra för skojs skull.
  Kul att du lärde dig nåt. I do my part to educate the masses! 😛
  /B

  xor

  18 januari 2009 at 19:24

 3. Tack:) du hjälpte mig mycket med min uppsattsom om magsår

  Varsågod, kul att kunna hjälpa.
  /Barbie

  Anonym

  4 februari 2009 at 19:07


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: