Bitchslap Barbie

There’s a new toy in town, and her name is Bitchslap Barbie

Den svenska sjukvården

with one comment

Idag står det i både Aftonbladet och DN om hur resursbristen inom vården leder till sämre kvalitet. Det är ju faktiskt inte så konstigt om man tänker efter.

Patienter vårdas förvisso inte lika länge inneliggande som de gjorde för 30 år sedan, och det är heller inte nödvändigt – vården blir effektivare och det är onödigt att personer ligger på sjukhus som inte alls behöver det. Men å andra sidan blir vi fler i samhället, och vi blir dessutom allt äldre och behöver mer vård så det är kanske dags att tänka om angående det här med vårdplatserna nu. Sjukvården kommer dessutom behöva mer resurser då man hela tiden får nya läkemedel som blir dyrare och dyrare. Antikroppsbehandlingar vid cancer är ju sjukt dyra till exempel, och för att vi ska ha råd att erbjuda vård till alla måste sjukvården få tillräckligt med pengar. Det är inte acceptabelt att skicka hem människor för tidigt bara för att vi inte har sängar nog på sjukhuset.

Människor, framförallt unga människor, har redan idag väldigt dåligt förtroende för sjukvården och det blir knappast bättre av att de får ligga i förrådet när de väl blir inlagda på sjukhus. Inte heller blir det bättre av att man eventuellt tvingas säga upp 4000 anställda inom vården inom de kommande åren.Vårdpersonalen är redan idag hårt pressade, och det lär inte bli bättre om vi blir 4000 personer färre.

Dessutom är det ju så att ju mindre vårdplatser och personal vi har på sjukhusen, desto svårare blir vårdgarantin att uppfylla. Och det leder i förlängningen till ett av två alternativ

 1. Sjukhusen tvingas betala straffavgifter för att de inte lyckas upprätthålla vårdgarantin
 2. Sjukhusen slutar ta emot patienter för att slippa betala straffavgifter för att de inte lyckas upprätthålla vårdgarantin.

Låter kanske inte optimalt tycker jag, men det är ju jag.

Annonser

Written by Bitchslap Barbie

24 januari 2009 den 13:57

Publicerat i medicin

Tagged with , , ,

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det är bedrövligt… 😦

  Det är det verkligen, sux att jag måste ge mig in i det systemet och jobba sen. Jag skulle i och för sig inte kunna tänka mig att göra nåt annat, men det är synd att det är så byråkratiskt och tungrott allting.
  /BB

  Karl

  24 januari 2009 at 17:23


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: