Bitchslap Barbie

There’s a new toy in town, and her name is Bitchslap Barbie

Hjärntumörer

with 3 comments

Idag blev den medicinska söndagspostningen sen, mest för att jag har varit upptagen och omotiverad. Det får handla om hjärntumörer idag, eftersom jag läser neurologi.

Allmänt

Det diagnostiseras ungefär 1300 hjärntumörer varje år, och man hittar ungefär lika många metastaser varje år. Hjärntumörer drabbar framförallt äldre personer, men är också en av de vanligaste tumörerna hos barn. Det finns både elak- och godartade hjärntumörer, men även de godartade kan ha ett elakartat växtsätt, beroende på var de sitter kan de trycka på livsviktiga strukturer i hjärnan. Skallen är ju ett slutet rum med ganska liten plats för volymökning inuti kraniet, vilket innebär att en växande process som en hjärntumör ju är, kan leda till tryckökning i hjärnan och i värsta fall leda till inklämning (se nedan).

Symtom

Olika sorters tumörer har olika symtom, och symtomen varierar också beroende på var tumören sitter och hur snabbt den växer. Man brukar säga att det finns två typer av symtom, fokala och generella. Fokala symtom beror på var tumören sitter, och är ofta retnings- eller bortfallssymtom, generella symtom beror på förhöjt intrakraniellt tryck. Ett karakteristiskt fokalt symtom, som faktiskt konstigt nog är ett prognostiskt gott tecken, är epileptiska anfall. De uppkommer oftast vid lågmaligna tumörer. Man kan också bli personlighetsförändrad, halvsidesförlamad eller få talsvårigheter vid fokala symtom, balansstörning förekommer också.

Exempel på generella symtom, dvs symtom på intrakraniell tryckstegring, är bland annat huvudvärk, personlighetsförändring och sent i förloppet även medvetandesänkning.

Huvudvärk är ett jättevanligt symtom vid hjärntumörer, men otroligt få patienter med huvudvärk har hjärntumör. Vid tumörer kommer ofta huvudvärken i samband med andra symtom, som till exempel tilltagande halvsidessvaghet. Huvudvärken kommer också ofta på morgonen och avtar under dagen.

Inklämning är det allvarligaste symtomet på ökat tryck inuti kraniet, och uppkommer eftersom det mellan lillhjärnan och storhjärnan finns en bindvävsstruktur som kallas tentorium cerebelli. Om trycket ovanför denna struktur ökar kan delar av storhjärnan pressas ner genom en öppning i tentorium cerebelli och klämma åt hjärnstammen. Detta leder till medvetandeförlust och till död om man inte snabbt kommer till en kompetent kirurg.

Olika sorter

Det finns flera olika sorters hjärntumörer, vilken sort det är beror på vilka celler den utgår från. Tumörerna indelas i 4 olika grader, beroende på hur maligna de är. Grad I är den snällaste, och Gras IV är den elakaste.

Gliom

Drabbar ca 5/100 000 invånare per år, vilket gör det till den vanligaste hjärntumören. Det finns flera olika tumörformer som tillhör gruppen gliom, det finns både väldigt snälla och elaka tumörer i den här gruppen. Gemensamt för alla är att de utgår från någon typ av gliacell. Gliacellerna är stödceller som finns runt nerverna i hjärnan. Patienterna som har högmaligna gliom är ofta äldre, lågmaligna kan finnas hos yngre personer också.

De är svåra att bota, eftersom de ofta växer infiltrativt i hjärnvävnaden och det därför är svårt att få bort hela tumören. Prognosen för gliom är dyster.

Gliom metastaserar aldrig utanför hjärnan, det är unikt för denna tumörtyp.

Meningeom

Uppstår ur celler i hjärnhinnorna, och utgör ungefär 20 % av alla intrakraniella tumörer. Denna tumör är vanligare hos äldre, och eftersom tumören växer mycket långsamt kan den vara väldigt stor innan den börjar ge symtom.

Metastaser

Ungefär lika många metastaser som primära hjärntumörer upptäcks varje år. De vanligaste tumörerna som metastaserar till hjärnan är lungcancer, bröstcancer, maligna melanom och njurcancer. Dessa tumörer kan ofta strålbehandlas, patienterna är ofta bortom bot varför man helst inte opererar om man kan undvika det. Meningeom är vanligare hos kvinnor än hos män, och eftersom denna tumörtyp kan växa snabbt under graviditet och eventuellt har ett samband med bröstcancer så finns teorier om att kvinnliga könshormoner har en stimulerande effekt.

Tumörerna är vanligen godartade, och man kan ofta operera bort dessa i sin helhet.

Behandling

Man kan behandla hjärntumörer kirurgiskt, det gör man dels på vitalindikation – dvs om patienten är akut livshotande sjuk. Detta innebär i praktiken en tryckavlastande operation vid hotande inklämning. Man kan också operera bort själva tumören, endera som bot eller för att köpa tid till patienten. Man kan även vara tvungen att göra en operation för att få en biopsi från tumören så att man kan ställa diagnos.

Man kan även behandla med strålning, och cellgifter. Strålning används då tumören har ett sådant läge att man ogärna opererar, och postoperativt för att minska risken för återfall.

Man kan även medicinera med kortison, som minskar det ödem som bildas i hjärnvävnaden runt tumören.

Annonser

Written by Bitchslap Barbie

22 februari 2009 den 22:07

Publicerat i sjukdomar

Tagged with , ,

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Tack för att du förklarade på ett enkelt sätt vad inklämning är! Jag höll på att drabbas av det för ett år sedan och opererades akut, för en godartad hjärntumör. På min blogg finns några tjusiga bilder av hur en äggstor benign tumör i lilhjärnan kan se ut.

  Det finns hur många sorters hjärntumörer somhelst. Den jag hade växte i blodkärlen och är väldigt ovanlig, 5-10 fall i Sverige per år.

  Kul att du tyckte det var bra, ska gå in och kika på din blogg, låter väldigt intressant.
  /BB

  Anna-Stina

  22 mars 2009 at 22:10

 2. En väninna till mig har precis opererats för ett förmodat meningeom. Det satt enligt henne längre in än vad man trott men man har fått bort allt, och hon får provsvaret i denna veckan.
  Brukar man inte se från början att det är ett meningeom?
  Blir orolig att det skall vara någon annan ovanlig tumör som utgår från hjärnhinnorna el ett blodkärl i dem.
  Har sagt till henne att de flesta meningeom är grad 1-2 och då hennes är borta och inget skadas kan hon betraktas som botad och se sig som en patient i rehabilitering. Har jag rätt i detta?

  Det kan vara svårt från början att se varifrån tumören utgår, det är ju inte jättemycket luft mellan hjärnhinnorna och hjärnan.
  Kan inte riktigt svara på dina frågor utan att veta mer detaljer, det är svårt att svara på. Men jag hoppas det går bra för henne =)
  /BB

  Lisa

  14 december 2009 at 18:34

 3. tack för svaret,det har gått jättebra med hennes operation trots att den satt illa till. Vad jag förstår på hennes beskrivning satt den i den del av hjärhinnan som går mellan lillhjärnan (tentorium cerebelli?) och hjärnan, nära ett stort kärl. Hon är redan hemma och jättepigg, fast jag tror hon är lite kortisonmanisk ff. Jag som gick igenom en öppen bukoperation några dagar före henne, har betydligt mer ont och är mkt skruttigare, man tror det skall vara tvärtom.
  Nu skall vi rehabilitera oss tillsammans och ta vara på livet, det verkar hittills som om vi bägge klarat oss med blotta förskräckelsen, men man inser att
  livet inte är evigt och inte skall slösas bort.

  Kul att höra att det gått bra för er båda. Lycka till i fortsättningen! =)
  /BB

  Lisa

  17 december 2009 at 13:22


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: