Bitchslap Barbie

There’s a new toy in town, and her name is Bitchslap Barbie

Irriterande av DN

with 6 comments

Jag hade av nån underlig anledning fått för mig att vi hade kommit längre än såhär. Vet att flera personer redan kommenterat ledaren i DN, men jag kan inte hålla mig. Jag måste också!

De fyra åtalade gör allt för att framställa sig själva som rebeller och konflikten med musikindustrin som en Davids kamp mot Goliat.

Är det inte det då? 4 killar mot i princip hela den svenska och amerikanska medieindustrin, där de får en helt annan behandling än andra svenska rättsfall får. Vad ska man kalla det då, om man inte kallar det David mot Goliat?

Förutom att de åtalade tjänat miljonbelopp på sin verksamhet har det uppdagats att de här männen har ett minst sagt ljusskyggt förflutet med inslag av alltifrån stölder och droger till skattebrott och högerextremism.

Högerextremismen står väl Carl Lundström för, och han är ju egentligen inte ens involverad i TPB, utan finns troligen mest med i åtalet för att han är den enda som har pengar. Jag vill också veta lite mer om det där med skattebrott, vem, hur och när?

Har vi bevisat att killarna tjänat pengar? De pengar de faktiskt har fått in har ju knappast gått till deras egna fickor utan till driften av sidan. Enligt killarna själva så har TPB gått med förlust just för att det är en så kontroversiell site att folk gärna inte annonserar där, och om de gör det, för bra mycket mindre pengar än vad som är brukligt.

Men piratrörelsen har över lag velat se nätet som något av en fristad från det övriga samhällets lagar och regler. Det är en syn som blir allt mer ohållbar ju större betydelse nätet får. Internet är i dag en integrerad del av samhället och anarki har aldrig varit någon lyckosam samhällsmodell.

Och ändå vill våra kära politiker införa lagar och regler som innebär att vi inte har någon som helst frihet på nätet. Det är inte bara anarki som inte är en lyckosam samhällsmodell. Det kanske kan vara värt att komma ihåg…

Dessutom vill vi inte ha anarki, vi vill bara ha samma regler på som utanför nätet.

Men olaglig nedladdning av musik, film – och i allt högre grad även böcker – hotar att slå undan benen för många kulturutövare, som redan i dag har svårt att leva på sitt värv. Författare, musiker och filmare måste kunna få betalt för sina produkter som alla andra. För litteratörernas och bokhandlarnas del kan de verkliga problemen uppstå inom några år – om elektroniska läsplattor blir var mans egendom.

Men det är väl ändå jordens skitsnack nu va? De har svårt att leva på sitt värv ja, visst, men det beror inte på fildelningen. Och om nu fildelningen är ett så stort problem, varför sätter då CDON och SF försäljningsrekord? Någon betalar ju uppenbarligen för kulturen. Dessutom så har ju tre oberoende undersökningar visat att fildelare i snitt spenderar mer på kultur än personer som inte fildelar.

Författare, musiker och filmare måste kunna få betalt OM någon tycker att det de producerar är värt att betala för. Det är ingen rättighet att kunna leva av det man vill.

Lagliga musiktjänster som svenska Spotify börjar dessutom att ta marknadsandelar. Men det finns också helt andra lösningar.

Ja, Spotify börjar ta marknadsandelar… och varifrån fick grundaren till Spotify inspiration? Jo, från TPB. Det går faktiskt att konkurrera med gratis, om man bara gör det bra nog. Och om skivbolagen kunde sluta motarbeta varenda idé som inte går ut på att stämma skiten ur barnfamiljer för att sälja mer plastbitar.

Skulle det inte fungera bör man åtminstone överväga en lösning med obligatoriska avgifter för alla med bredbandsuppkoppling, för att kompensera upphovsrättsinnehavarna. I praktiken en sorts bredbandsskatt.

Varför? För att skivbolagen och artisterna har någon slags gudagiven rättighet att få tjäna pengar på album? Näe, det skulle jag inte tro. De tillhandahåller en tjänst som ingen är intresserad av, de tjänar mer pengar än de någonsin gjort, och det trots att fildelningen ökar. Kan de inte bara sluta gnälla. Det är så löjligt att de gråter om hur mycket pengar de förlorar när de sätter försäljningsrekord på löpande band.

Frågan är större, viktigare och mer komplicerad än den pågående rättegången mot The Pirate Bay.

Förvisso, men rättegången mot TPB är en viktig del i debatten. Den riktar strålkastarljuset mot frågorna som vi förr eller senare kommer att bli så illa tvungna att ta tag i på allvar.

Annonser

Written by Bitchslap Barbie

22 februari 2009 den 12:42

Publicerat i internet

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. DN måste tyvärr ses som en öppen motståndare. Den här ledaren befäster detta bortom allt tvivel. De gillar inte heller bloggosfären, eller något som kan associeras med den.

  Nej, det är ju tyvärr ganska uppenbart vid det här laget, men det är likväl irriterande att de inte på något sätt gör nån form av faktakontroll innan de skriver sin ledare. Borde jag inte vara avtrubbad vid det här laget?
  /BB

  Anaïs

  22 februari 2009 at 17:05

 2. […] TPB — connyt @ 17:14 Flera än mig har reagerat på DNs ledare Bortom bukten. T.ex. Bitchslap Barbie och Calandrella Även Leo Skriver bra i […]

 3. Det är naturligtvis enkelt för DN att föreslå en bredbandsskatt för alla. Bredbandet inkl. telefon är efter mat och hyra redan den största utgiftsposten för mig som ensam pensionär. Jag försöker ringa så lite som möjligt för att hålla kostnaderna nere, men jag vill absolut inte dessutom få ett ännu dyrare bredband än vad comhems billigaste alternativ kostar. Är det meningen att jag skall minska på ett redan spartanskt matkonto eller skall jag tvingas byta lägenhet. Jag ligger precis på gränsen, så att jag inte kan få några bostadsbidrag.

  Jo, det är klart att det är en lätt lösning. Jag tror definitivt inte att det är en optimal lösning.
  /BB

  Uno Hansson

  22 februari 2009 at 18:58

 4. Jag anser att det DN gör är värre än bristande faktakoll. De försöker medvetet misstänkliggöra TBP, med hjälp av guilt by association och vad som kan liknas vid förtal.
  De _efterlyser_ vidare en internationell, politisk reglering av nätet. De kallar allt som faller utanför de gamla maktstrukturerna för ”anarki”. De problematiserar inte ens. De ser inte att branschlobbyn håller på att bli samhällsfarlig; de oroas inte heller av det faktum att politiker förses med ett alibi för total medborgarkontroll. osv osv. DN gör nu direkt skada.

  Du har förstås en poäng.
  /BB

  Anaïs

  22 februari 2009 at 20:17

 5. Känns som DN blivit allt sämre på senare år. Tragiskt att media generellt är så dåliga. :/

  Jo, lite objektiv rapportering efterlyses.
  /BB

  Karl

  22 februari 2009 at 21:26

 6. Välskrivet – intressant att vi båda tog upp att Spotifys grundare inspirerats av den illegala fildelningen :-).

  Tack detsamma =).
  Det där med Spotifys grundare läste jag om nånstans för inte jättelänge sen, så det var nog därför det hoppade fram ur hjärnans mörka vrår.
  /BB

  calandrella

  22 februari 2009 at 21:35


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: