Bitchslap Barbie

There’s a new toy in town, and her name is Bitchslap Barbie

Leverskador

with 7 comments

Den här veckan blir det ett ganska stort område, leverskador. Jag kommer att försöka fokusera på de vanligaste orsakerna, och kommer inte att skriva om virushepatiter, det kommer vid en senare postning – möjligen redan nästa vecka.

Levern

Jag har ju redan berättat lite om hur gallan fungerar och vad den har för uppgifter. Levern har väldigt många uppgifter, en är att bilda galla. Förutom detta är levern en lagringsplats för glykogen som är en slags lagringsform för glukos, den renar blodet från gifter som alkohol och läkemedel, men även giftiga ämnen som bildas när maten bryts ned och bryter också ned bilirubin. Levern producerar koagulationsfaktorer och albumin.

Hos människor sitter levern högt upp på höger sida i buken. Levern är nästan helt skyddad av revbenen, endast den allra nedersta delen sticker ut nedanför revbenen, och hos en vuxen människa väger den omkring 1,5 kg. Vår lever har också ganska speciell blodförsörjning, dels har den en artär och en ven som de flesta andra organ, men till levern kommer även blod från mag-tarmkanalen via vena porta. Det är denna ven som för eventuella gifter från tarmen till levern för rening.

Levern är egentligen uppdelad i 4 lober, men i praktiken räcker det att veta att den har en högersida och en vänstersida. Resten av loberna är nog mest relevanta om man ska in och operera i levern (vilket jag föreslår att ni låter bli. ) I praktiken är det möjligt att ta bort nästan 75% av levern vid en operation, eftersom den kvarvarande delen kommer att tillväxa så att den blir lika stor som den var innan.

Leverskada – symtom

De symtom man får vid en leverskada är egentligen väldigt logiska om man känner till leverns fysiologi. Klåda är ett vanligt symtom, och det hänger ihop med ikterus. Smärta är heller inte ovanligt vid vissa av sjukdomarna i levern, även leverförstoring kan förekomma.

Ikterus

Ikterus, eller gulsot,  är det mest specifika tecknet på leversjukdom, få andra tillstånd kan imitera detta. Ikterus innebär att huden och ögonvitorna blir gulfärgade, den gula färgen beror på att bilirubin inte kan brytas ned som vanligt och nivåerna stiger då i blodet. Vid svår leversvikt kan nivåerna vara uppåt 500 µmol/l, mot normala 25 µmol/l. Man börjar kunna iaktta gulfärgningen vid ca 35-40 µmol/l.

Ikterus kan också förekomma vid Gilberts syndom, som är en medfödd isolerad rubbning i bilirubinets omsättning. Ungefär 2,5 % av befolkningen har detta, och det är absolut inget onormalt eller farligt.

Man kan också få ett ikterusliknande tillstånd om man äter för mycket morötter – karotinemi, men man får då inte gulfärgning av ögonvitorna.

Ascites

Beror på att trycket i vena porta ökar eftersom blodflödet genom levern försvåras, samtidigt som albuminhalten i serum minskar. Det leder till att blodplasma trycks ut ur kärlen och ansamlas i bukhålan. Vid uttalade former kan patienten ha tiotals liter vätska i bukhålan, detta kan tappas ut, men får ofta effekten att patienten tappar ytterligare albumin. Man brukar därför ersätta uttappad ascitesvätska med albumininfusion.

Diagnostik

Diagnosen leverskada kan i princip ställas på sjukhistoria och status, men i utredningen ingår labprover och någon form av bilddiagnostik. Labprover som tas är:

ASAT och ALAT – som är leverskadeprover. Dessa stiger om levercellerna skadas.

ALP – tyder vanligen på stas i gallvägarna.

Gamma-GT –  om ALP är högt tyder det på gallstas, om ALP är lågt tyder ett högt gamma-GT på alkoholorsakad leverskada.

PK-INR – Visar på leverns funktion. Ett högt PK-INR visar att levern har försämrad förmåga att producera koagulationsfaktorer – patienten blir lättblödande

Albumin – Är också ett funktionsprov, ett lågt albumin innebär att levern har slutat producera proteiner, det ökar risken för ascites.

Bilddiagnostik är exempelvis ultraljud och datortomografi. Man kan även komplettera med att ta en leverbiopsi – ett litet vävnadsprov från levern.

Orsaker

Alkohol

Den vanligaste orsaken till leverskador. Alkohol leder till skrumplever – levercirros. I slutstadierna får patienterna leversvikt och kan också få levercancer.

Förutom alkohol kan leverskador också vanligen orsakas av läkemedel och naturpreparat.

Autoimmun hepatit

Kroppens immunförsvar får för sig att levern är en inkräktare och vill förstöra denna. Detta kan drabba flera olika organ och behandlas med kortison.

Metabola orsaker

Det finns flera olika metabola sjukdomar som kan ge upphov till leverskada, de två vanligaste är hemokromatos och Wilsons sjukdom.

Hemokromatos är en skada på järnmetabolismen, som leder till att järn inlagras i flera av kroppens organ, däribland levern. Nu för tiden upptäcks sjukdomen ofta tidigt och är i mångt och mycket behandlingsbar. Det är en av de få (polycytemia vera är en annan) sjukdomarna som än idag behandlas med åderlåtning.

Wilsons sjukdomar är egentligen en liknande sjukdom, men problemet här är istället inlagring av koppar. Ett typiskt tecken på Wilsons sjukdom är Kayser-Fleischerringar som syns i ögonen (för er som följer House M.D är detta nog bekant).

Kayser-Fleischerring

Behandling

Leverskador är svårbehandlade. Ibland kan kroppen själv läka en skada om man tar bort den orsakande faktorn. Detta vid till exempel alkoholgenes – om man slutar dricka alkohol kan skadan på levern gå tillbaka. Den försvinner sällan helt.

Man kan förhindra komplikationer med olika läkemedel, men den bästa behandlingen är levertransplantation. Detta kan man ju givetvis inte göra på alla människor som har leversjukdomar, men de få där det är lämpligt kan det vara rent livräddande.

Referenser

Berglund et al Internmedicin, 4e upplagan Liber 2006

Hamberger & Haglund Kirurgi, 6e upplagan Liber 2005

Annonser

Written by Bitchslap Barbie

1 mars 2009 den 14:28

7 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. När man är i det senaste stadiet av skrumplever, kroppen är gul och man är lite förvirrad. Hur lång tid har man kvar då? Mellan tummen och pekfingret. Jag har en morbror som är där nu.

  Det är otroligt svårt att säga, det är så individuellt. Jag vågar faktiskt inte göra en uppskattning ens.
  Jag beklagar.
  /BB

  susanne.olsson

  4 maj 2009 at 16:37

 2. Hejhej, jag är jätteorolig. jag har hört att man kan få leverskada om man äter för mkt kanel. Jag äter väldigt mycket kanel, och har nu märkt att en bit under västra ljumsken är det ett märke. Ser ut som ett blåmärke, väldigt blått men de är inte ömt vad jag kan känna.

  Ja är jättejätterädd. Vet du vad det kan vara, eller har du någon aning om det kan vara ngt pga kanelen ?

  malin

  2 oktober 2010 at 12:54

 3. Hej!
  Jag har ett högt albumin, lågt orosmukoid, lågt haptoglobin, lågy basofila , lågt lucceller, högt homocystein, högt folat.högy tbk Kan detta ha något med levern attt göra ?

  Heléne

  18 januari 2011 at 21:58

 4. Jag har jätte ont i vänstra sidan och är ganska orolig ifall det kan vara en leverskada.

  Jennifer

  14 maj 2012 at 9:25

 5. Hej, Jag har leversvikt av en för stor viktnedgång av en misslyckad viktoperation 2006. Nu börjar det klia förfärligt, jag är extremt trött hela tiden och orkar mindre än jag gjorde som storvuxen. Har hemsjukvårdare som kommer varannan dag med StructoKabiven 1600 cal. Det smärtar åt levern, hugger och bränner. Bör jag ta kontakt medsjukvården snabbt? eller skall jag avvakta tills jag har min telefontid med min läkare den 13 juli?.. Ska få göra om operationen kanske i september på Akademiska och kirurgen däe sa att 1 % drabbas av leversvikt av en sån här operation, Duodenal Switch. Jag kan inte äta nu, känner ingen hunger alls.Måste tvinga i mig men kräks sen upp. Vad skall jag göra, har varit så många vändor på sjukhuset, legat inne alla gånger. Men vill inte sitta på akuten 6-8 timmar och vänta.

  Anzoo

  7 juli 2012 at 22:05

 6. Min pappa har behandlats för blodförgiftning i drygt fyra veckor nu. Två jättestora gallstenar och gallan togs bort. För en vecka sedan sa doktorn att han hade 5% att överleva en vecka till. Nu är respirator och dialys urkopplad. Njurarna har normaliserats (!). han har fått leversvikt men värdena har sakta blivit bättre. Han andas ansträngt. Och orkar endast lyfta höger hand. Hans tidsfrist har tagits bort och vill inte kommenteras. Han har fått diabetes Han är 68 år! Han har druckit en del alkohol, men har ändå alltid skött sitt jobb ända till pension för tre år sedan. Har endast varit hos läkare för njursten tidigare. Finns det något svar eller någon tanke om hans behandlingstid? Hur lång tid är det rimligt att det tar för honom att tillfriskna, så pass att han kan lämna sjukhuset? Hans lever har sakta blivit bättre… hur bra kan den bli? Kan han inta medicin om levern inte fungerar som den ska? /Catrine.

  Catrine Neiler

  13 juli 2014 at 9:28

 7. Fråga. Juni 2014 fick jag en propp i levern till mjälten sista röngken hittade man systor tar inohep sprutor börja bli trött på läkare o provtagningar sämre värden o dåliga blodvärden går det inte att operera bort den dåliga delen på levern

  Gunilla vicary olsén

  8 maj 2015 at 10:35


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: