Bitchslap Barbie

There’s a new toy in town, and her name is Bitchslap Barbie

DN på väg att spåra ur helt

with 2 comments

DN hade ju igår en osedvanligt puckad artikel om gräsrötterna bakom FRA-bloggbävningen. Uppenbarligen tyckte inte DN att de fick tillräckligt mycket kritik för den, så de passade på att slänga in ytterligare lite förolämpningar i sin huvudledare idag.

Det är lite kul hur de fortsätter att upprepa ordet ”granskning”, jag vet inte om jag håller med. Eller ja, det är väl nån typ av granskning,  men den är ju i alla fall inte ojävig. Det man också kan fundera på är ju vilka PR-byråer som i så fall är drivande åt andra hållet, eller snarare lobbyorganisationer. I fallet med IPRED och ACTA är det troligen upphovsrättslobbyn som är framme och drar i trådarna. Ska man ”granska” bloggarna kanske man också ska granska den andra sidan?

Samtidigt som integritetsaspekten av FRA-lagen väckt ett genuint engagemang hos många svenskar, visar det sig att pr-byråer och fortfarande hemliga finansiärer har varit drivande i upproret.

Ja, men vad är hönan och ägget? Driver de frågan för att de ser att det är nåt som engagerar, eller kom drivandet innan? Finns det ens nåt drivande?

Aktörer i bloggosfären gör ofta gemensam sak och länkar bland annat till varandras sidor. På så sätt kan de snabbt åstadkomma en ”bloggbävning” som fångar mediernas och kanske även politikernas intresse.

Förvisso är bloggare bra på att länka – jag hade gjort det mer i det här inlägget om jag inte satt olämpligt till och på en superkass lina. Det kanske är nåt för gammelmedia att ta efter, länkkärlek är aldrig fel.

När vissa bloggare till och med avsätter arbetstid för att mot betalning arbeta med opinionsbildning på nätet, vilket avslöjades i gårdagens DN-artikel om FRA-frågan, finns inga gränser för påverkansmöjligheterna.

Vad är det här egentligen? Det finns väl visst gränser, dygnet har fortsatt bara 24 timmar, och vad spelar det för roll om man avsätter arbetstid för en fråga man brinner för? Det är väl upp till den enskilda individen i så fall? Det är nog dessutom extremt få som får betalt för att driva dessa frågor – förutom DN då som ju faktiskt i viss mån lever just på att vara opinionsbildande. Man ska inte kasta sten i glashus…

Det sägs att de nya kommunikationssätten är bra för demokratin. Samtidigt öppnar de för proffs, en ny generation superlobbyister. Miljoners röster förvandlas till ett fåtals, liksom i ”gammelmedias” journalistelit. En påstådd folkrörelse kan i själva verket bestå av mer konstgräs än äkta spontanitet.

Ja, det är sant att ny teknik öppnar för ny ”elit”, fördelen med bloggandet är att man fortlöpande bedöms utifrån sina prestationer. Den som skriver bäst, om mest intressanta saker kommer också vara mest läst. Och om man inte har en väldig trogen läsarskara så försvinner de nog ganska snabbt om kvaliteten på postningarna får sig en törn. Det är helt enkelt så att den som skriver bäst för störst möjligheter att påverka. Det är väldigt demokratiskt egentligen.

Och det är fortfarande miljontals röster, man behöver inte bara läsa de större bloggnamnen, det finns många ”små” som är riktigt lysande.

De nya medierna är mer komplicerade att granska än de traditionella. Det blir allt svårare att ta reda på vem avsändaren egentligen är, och vilken dold agenda som döljer sig bakom budskapet. Den mest pressande demokratiska frågan blir således vem man egentligen kan lita på i den offentliga debatten.

Var det inte tal om att bloggare skulle vara tvugna att registrera sig för att få blogga för nåt år sen eller sådär? Det låter som om DN skulle varit en klockren supporter av det förslaget. Anywho, det må hända att det blir svårare att ta reda på vem det är som skriver, men de flesta stora bloggare går ju ut med namn, så det borde inte vara alltför svårt för journalister att klura ut om de kan litas på eller inte. De nya medierna må vara svårare att granska, men jag litar på bloggare i mycket större utsträckning än DN i alla fall. Bloggare känns som ett hederligare släkte rent generellt.

Annonser

Written by Bitchslap Barbie

2 mars 2009 den 13:33

Publicerat i samhälle

Tagged with , , ,

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Har varit prenumerant på DN i 20 år, men idag sa jag upp den. Vill inte stödja en tidning som tydligen anser att jag är en (i bästa fall) ”nyttig idiot” eller (i sämsta fall) en mutad röst. Maken till idiotiska artiklar får man leta efter.

  DN har övergett att granska makten och ägnar sig istället åt att granska folket som kritiserar makten.

  Exakt, DN har helt missförstått sin funktion. Suck.
  /BB

  connyt

  2 mars 2009 at 23:16

 2. Frågan är om det inte är annonsörerna som skall straffas om det nu är det som är frågan, utan de skulle ju siten enligt resonemanget inte varit det den är.

  Nej precis, eller möjligen användarna i så fall om vi snackar TPB.
  /BB

  Sokar

  3 mars 2009 at 9:25


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: