Bitchslap Barbie

There’s a new toy in town, and her name is Bitchslap Barbie

ACTA och internetcensuren

with 2 comments

DN (av alla tidningar) har skrivit några artiklar om ACTA de senaste dagarna. De har till och med en negativ vinkling, och publicerar bara motståndssidans argument.

En sak jag stör mig på med ACTA, som gör det värre än FRA och IPRED tillsammans är att förhandlingarna om det är sekretessbelagda. Varför, vad kan det tänkbart finnas för anledning till det förutom att de håller på med nåt fuffens som folket skulle protestera högljutt emot? Det har ännu inte pratats så mycket om ACTA i gammelmedia, förhoppningsvis kommer det mer nu när IPRED röstats igenom och Spectrial är avslutad.

Jag förstår verkligen inte hur man tänker när man tycker att det verkar vara en bra idé att döma personer för fildelning utan att ha gått via domstol. Varför ska den möjligheten ens finnas i en lag? Det är ju lite så att finns det en möjlighet att missbruka en lag så kommer den att missbrukas på just det sättet förr eller senare. Just därför är det en dålig idé att lagstifta om saker som man inte har tänkt sig behöva.

Gällande upphovsrätten så tycker jag inte att den behövs, eller den skulle åtminstone kunna revideras ordentligt. Men en liten undran bara, är det rimligt att man för upphovsrättens skull nedmonterar precis ALLT vad integritet på nätet heter? Det är inte rimligt på en fläck, och proportionerna är löjeväckande. Nu är det ju nästan så att fildelare är jagade värre än mördare och pedofiler, och på en skala över de värsta brotten så vet jag vilket jag skulle föredra att vara offer för.

Jag noterar också för framtida referenser detta citat:

– Vi har visserligen möjlighet att säga nej till avtalet när förhandlingarna är avslutade. Men om ett land motsätter sig, faller hela avtalet och frågan är om regeringen skulle sätta sig i den situationen, säger Max Andersson.

Han säger rent ut att vi har möjlighet att säga nej, vilket kan vara intressant att komma ihåg om nåt år eller så när moderaterna försöker övertala oss om att vi inte har nåt val.

Förhoppningsvis kommer Obama visa sig vettigare och mer immun mot lobbyism än sin föregångare. Då kan det nog hända att vinden vänder, hans vallöften pratade ju ändå en hel del om öppenhet och medbestämmande så…

*

För att ta ett steg bort från ACTA och istället prata lite om censur – relaterat förvisso – tänkte jag nämna att Norska Telenor vägrar censurera TPB. Vilket ju är ett stort steg i helt rätt riktning. Det jag skrev ovan om proportionalitet gäller även här. Det finns kulturarbetare som alldeles frivilligt sprider sina verk på TPB, tro det eller ej. Ska de förhindras att nå ut till den norska publiken? Och ska det inte vara upp till individen att följa lagar eller inte? Eller ska vi börja spärra in folk på måfå också, jag menar, de KAN ju faktiskt misshandla, våldta och mörda varandra.

Och hur fan kunde egentligen danska rättsväsendet tycka att det var motiverat att censurera TPB? Hur pass mycket diktatur är det egentligen?

*

Pär Ström, allas vår riddare i skinande rustning, säger bra saker i SvD idag. Han noterar att det även i många demokratier inte är helt ovanligt med filtrering och censur av internetsidor. Vän av ordning frågar sig då om det verkligen är internetoperatörernas uppgift att styra vad vi ska få se och inte? Ett citat från Pär Ström får avsluta.

– Fantasin är stor på vad som ska spärras och om man börjar tillåta en sak blir det snabbt en sluttande backe, säger Pär Ström.

Annonser

Written by Bitchslap Barbie

3 mars 2009 den 22:06

Publicerat i integritet, internet

Tagged with ,

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Bra inlägg. 🙂

  Han har sunt förnuft den mannen.

  Han har ju det. Sunt förnuft är en större tillgång än man kan ana.
  /BB

  Karl

  4 mars 2009 at 12:05

 2. [..]Så låt oss lyssna på bitchslapbarbie […] och ta en smula sunt förnuft tillbaka innan någon säger ordet filtrering igen. Använd C ordet. För det är vad det handlar om. Censur.[…]

  Rookie

  4 mars 2009 at 13:36


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: