Bitchslap Barbie

There’s a new toy in town, and her name is Bitchslap Barbie

Virushepatit

leave a comment »

Dagens medicinska söndagspostning får handla om virushepatiter, som fortsättning på inlägget om leverskador jag skrev för 2 veckor sedan. Eftersom jag sitter på ett x2000 så har jag ingen bok med mig, infon får därför bygga på det jag kan hitta online och mina egna kunskaper.

Allmänt

Ordet hepatit betyder egentligen leverinflammation. Den kan orsakas av flera orsaker, bland annat läkemedel och alkohol.

Det finns 6 olika virushepatiter – A till G, de vanliga och mest relevanta är A, B och C.

Hepatit A

Orsak

Hepatit A är en akut form av hepatit, som sprids vis födan, och oftast har ganska kort duration. Svenskar drabbas oftast efter att ha smittats utomlands, genom smittad föda. Viruset finns i avföringen och sprids till maten om personen som inte tillagar den sköter hygienen ordentligt.

Hepatit A blir aldrig kronisk (om man inte samtidigt har Hepatit D, då den faktiskt kan bli det ändå), men det är ändå en otrevlig sjukdom, som man turligt nog kan vaccinera mot.

Symtom

Innan sjukdomen bryter ut har vuxna oftast vad som kallas ett prodromalstadium. Man har då influensaliknande symtom som trötthet, feber och ledsmärtor. Ungefär 75% av de smittade får efter detta något som kallas ett ikteriskt stadium då man har gulsot och mer symtom från buken.

Behandling

Det finns ingen specifik behandling mot Hepatit A, utan man får behandla symtomen om det behövs. Det allra bästa är att förebygga insjuknande genom att vaccinera sig om man ska åka till ett riskområde.

Hepatit B

Orsak

Hepatit B är vanligast i Afrika, Asien och latinamerika. Hepatit B är mycket smittsam, och smittar framför allt via sexuella kontakter, men även via blod och bröstmjölk. Hepatit B kan bli kronisk, och blir det framförallt hos små barn. Om modern har hepatit B och barnet smittas löper barnet 90% risk att bli kronisk bärare. Om en vuxen smittas är risken för kronicitet bara ca 5%.

Symtom

Ungefär hälften av vuxna som insjuknar får inga symtom alls. De som får symtom får ofta oregelbunden feber, ledvärk och ikterus.

Behandling

En akut Hepatit B behöver inte behandlas annat än symtomatiskt. Den kroniska formen behandlas med antiviala medel och interferon. Även för Hepatit B finns ett bra vaccin.

Hepatit C

Orsak

Hepatit C smittar framför allt via blod, men i litteraturen finns ven beskrivet att viruset smittat vid sexuell kontakt. Det är dock väldigt osannolikt, och man brukar inte ens rutinmässigt testa de som haft sex med någon med hepatit C, om de inte själva absolut vill. Den stora gruppen i Sverige har smittats genom infekterade sprutor, och drabbar således mest narkomaner. De flesta smittade för kronisk hepatit

Hepatit C upptäcktes på 70-talet och man kallade den då för ”non-A-non-B-hepatitis”.

Symtom

Hepatit C har få symtom, om några. De som får symtom får det ofta i ett ganska sent förlopp när många leverceller förstörts. Man får då smärtor i levertrakten, trötthet, feber, och ikterus.

Behandling

Hepatit C kan idag framgångsrikt behandlas. Man använder då antivirala medel och interferon som stimulerar immunförsvaret.

Det finns idag inget vaccin mot Hepatit C.

Annonser

Written by Bitchslap Barbie

15 mars 2009 den 17:27

Publicerat i sjukdomar

Tagged with

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: