Bitchslap Barbie

There’s a new toy in town, and her name is Bitchslap Barbie

Epilepsi

leave a comment »

Epilepsi är en av de tidigaste sjukdomar som finns beskrivna, de tidigaste anfallen som finns beskrivna dokumenterades redan för 2000 år sedan.

Vad är epilepsi?

Ett epileptiskt anfall innebär att nervcellerna i hjärnan av någon anledning börjar ladda ur abnorma elektriska laddningar. Dessa är repetitiva, och synkrona mellan nervcellerna som ingår.

I samband med epilepsi brukar man tala om en persons kramptröskel. Vilket är precis som det låter, en tröskel av stimuli man behöver komma över innan man faktiskt börjar krampa. Kramptröskeln varierar mellan individer, troligen pga. genetiska faktorer, men varierar också över en persons liv. Barn har till exempel lägre kramptröskel – varför barn tex. kan få feberkramper.

Symtom

Det finns olika typer av anfall, hur de olika typerna artar sig kommer jag att återkomma till, men kortfattat kan man säga att det finns fokala anfall – som alltså engagerar ett mindre fokus, dessa utlöses ofta av att man har ett “ärr“ på hjärnan, och primärt generaliserade anfall – som engagerar hela hjärnan.

Stora epileptiska anfall kallas tonisk-kloniska, kallades tidigare grand mal, vilket innebär att man först blir helt stel i kroppen och sedan börjar rycka (youtubeklipp här). Det finns även mindre anfall som kallades petit mal, karakteristiskt för dem är att patienten blir frånvarande, de kallas nu för absenser.

Utlösande faktorer är flimrande ljus, tex strålkastare på konserter eller uteställen, eller solblänk på vattenyta. Man kan även utlösa ett anfall genom hyperventilation.

Det typiska primärt generaliserade anfallet börjar med att personen plötsligt blir medvetslös, luft pressas ut genom stämbanden vilket kan leda till ett skrik eller ett stön. Härefter följer den toniska fasen, patienten är helt stel i upp till 30 sekunder, och patienten kan bli blå i ansiktet då även andningsmuskulaturen krampar. Personen övergår i en  ca 60 sekunder lång klonisk fas, då musklerna börjar rycka rytmiskt. Under den kloniska fasen tuggar patienten ofta och kan bita sig i tungan. Efter detta inträder den postiktala fasen då patienten först slappnar av i alla muskler – vilket kan leda till att patienten ”kissar på sig”. Drabbade personer är ofta trötta och förvirrade efter ett anfall, och vaknar till ordentligt först efter flera timmar. Då ofta med huvudvärk och muskelsmärtor.

Hur uppkommer ett epileptiskt anfall?

Primärt generaliserat anfall

Vid den här typen av anfall brukar man inte kunna hitta nåt “fokus” för anfallet, det finns inga röntgenologiska tecken på någon skada på hjärnan där anfall kan utlösas.

Man tror att denna anfallstyp beror på en obalans mellan hämmande och stimulerande neuron i storhjärnsbarken, och att detta leder till en låg kramptröskel. Om de hämmande neuronen fortfarande finns med i leken tenderar anfallet att bli ett petit-mal, medan om det är de hämmande faktorerna som fallit bort av någon anledning blir anfallet ofta toniskt-kloniskt.

Man tror också att thalamus har ett finger med i spelet, att neuronen från thalamus till hjärnbarken kommer i “självsvängning” och att det är därför anfallet blir så rytmiskt.

Fokalt anfall

Är den vanligaste typen av anfall hos vuxna, och startar ofta i en ”skada” på hjärnan eller på insidan av tinningloben i hjärnan där hippocampus också sitter. Den epileptiska cellen är förändrad i sin struktur, så att en aktionspotential istället blir massor med aktionspotentialer.

Ett fokalt anfall kan sprida sig över hela hjärnan och även det ge upphov till ett toniskt-kloniskt anfall, och det kallas då sekundärt generaliserat anfall. Detta behöver inte drabba alla med fokal epilepsi, och inte heller varje anfall, utan kommer ibland under vissa förhållanden.

Diagnos

EEG

Diagnosen epilepsi kräver att man har haft upprepade oprovocerade epileptiska anfall. Detta kräver att man får en mycket utförlig beskrivning av anfallen, gärna av någon anhörig som varit närvarande då patienten ej själv minns.

För att säkerställa att det faktiskt är epileptiska anfall det rör sig om, och för att se var de startar, brukar man försöka provocera fram ett anfall medan patienten är uppkopplad till en EEG-apparat.

Klicka på bilden för större

Klicka på bilden för större

Behandling

Akutskedet

Om man råkar vara den första på plats när någon får ett epileptiskt anfall kan det vara bra att veta vad man ska göra. Jag hittade en bra lista här,kopierar in den nedan.

  • Ta bort alla saker runt personen.
  • Lägg gärna något mjukt under hans eller hennes huvud.
  • Lös upp slips eller skärp, ta av glasögon.
  • Sätt inte in något mellan tänderna.
  • Stanna kvar tills personen klarar sig själv.

Läkemedel

Det finns ett flertal läkemedel som är effektiva mot epileptiska anfall och verkar genom 4 olika mekanismer

  1. Minskar förmågan till excitation, eftersom de blockerar natriumkanaler i nervcellens membran.
  2. Minskar glutamatmedierad exitation
  3. Förstärker hämningen som åstadkoms av GABA, bland annat benzodiazepiner ingår i denna grupp.
  4. Block av kalciumkanaler av T-typ.

Olika typer av verkningsmekanismer har effekt mot olika typer av epilepsi.

Kiurgi

Vid svårare former där läkemedel haft bristande effekt kan man överväga neurokirurgisk behandling. Detta kräver dock att det finns ett fokus där epilepsin startar som man kan operera bort. Detta fokus måste också sitta så att det är möjligt att operera bort det utan att skada hjärnans övriga funktioner.

Vagusstimulering

En metod som också används i Sverige där man opererar in en liten pacemakerdosa under nyckelbenet som stimulerar N. Vagus på halsen. Denna ”pacemaker” stimulerar sedan vagusnerven med en viss frekvens vilket leder till färre anfall. Man vet fortfarande inte hur denna metod fungerar, men där den lyckas minskar den anfallsfrekvensen med 50%.

Referenser

Fagius & Aquilonius Neurologi, 4e upplagan Liber 2006

Annonser

Written by Bitchslap Barbie

22 mars 2009 den 16:19

Publicerat i sjukdomar

Tagged with ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: