Bitchslap Barbie

There’s a new toy in town, and her name is Bitchslap Barbie

Multipel Skleros

leave a comment »

Ja, jag är ju som sagt på neurologen nu, och är inte hemma där jag har mitt eget medicinska bibliotek att slå i. Därför blir det ytterligare en neurologisk postning, men om en väldigt intressant sjukdom!

Vi börjar med lite bakgrundsinfo. Multipel Skleros, MS, beskrevs första gången 1868. Det finns två olika varianter av sjukdomen, skovvis förlöpande MS och primär progressiv MS som jag kommer beskriva närmare längre ner. Den skovvis förlöpande formen drabbar framförallt kvinnor, ofta runt 30-årsåldern, medan den primärprogressiva formen framför allt drabbar äldre män.

Nervceller och demyeliniserade plack

Jag börjar med en snabb genomgång om hur en normal nervcell är uppbyggd. Vi börjar från vänster i bild med dendriterna. Dessa kopplar ihop en nervcells cellkropp med andra nervcellers axoner, och leder alltså in signalen till cellkroppen. I cellkroppen sitter cellkärnan, och cellkroppen är kopplad till axonet som kan vara mycket långt (en och samma nervcell sträcker sig från slutet av ryggmärgen ända ner i foten). Axonet är ofta inlindat i myelin, vilket fungerar som isolering, och gör att nerven snabbare och effektivare kan leda sina signaler. Det finns även omyeliniserade axon som har betydligt långsammare ledningshastighet. Längst ut på axonet sitter axonterminalerna, här sker synapsen med nästa nervcell i kedjan.

Vid MS kan man tydligt se förändringar på hjärnan med hjälp av magnetröntgen. Dessa förändringar är fläckar på hjärnan där myellinet brutits ned och nerverna har tappat sin ledningsförmåga.

Symtom

Som jag nämnde ovan finns det två former av MS. Den skovvis förlöpande är den vanligaste,  ungefär 85% av MS-patienter har denna form. Att sjukdomen är skovvis förlöpande innebär att symtomen kommer och går.

Symtomen vid MS beror på vad de demyeliniserande placken sitter, sätter det sig ett plack i den del av hjärnan som kontrollerar benets motorik så kommer benets motorik att påverkas och så vidare.

Det första symtomet är väldigt ofta optikusneurit, en inflammation av synnerven, vilket leder till plötsligt utvecklad synnedsättning. Oftast på bara ena sidan, och utvecklande under 1-7 dygn får man synnedsättningen som ofta är kombinerad med smärta i ögat när man tittar åt sidorna. Synnedsättningen brukar förbättras på ett par veckor, och ungefär 2/3 blir helt återställda.

Vid primär progressiv MS ser symtomen lite annorlunda ut, de är mer kroniskt progredierande och går inte upp och ner som vid skovvis förlöpande MS.

Skovvis förlöpande MS kan efter lång tid gå över i en sekundärt progressiv form av MS.

Diagnostik

Det finns inget specifikt test för MS idag, så man väger ihop information från flera olika undersökningar och jämför sedan dessa med kliniken.

Man brukar jämföra antalet skov med fynd i liquor, vätskan som finns runt hjärnan och ryggmärgen, och om man ser några plack på magnetröntgen.

I liquor tittar man efter vad som kallas oligoklonala band som visar på immunologisk aktivitet i centrala nervsystemet. Hos ungefär 90-95% av patienterna med MS är detta prov positivt.

På magnetröntgen (som egentligen inte alls heter röntgen, utan tomografi) kan man se lesioner av olika ålder, med kontrast kan man avgöra om det är ett aktivt eller inaktivt plack.

De vita fläckarna är MS-lesioner

De vita fläckarna är MS-lesioner

Behandling

Det finns idag ingen bot mot sjukdomen eller något sätt att förhindra att den uppkommer. Det finns dock bromsmediciner att ta till, och medicinen som förkortar och förmildrar skoven.

För att förkorta och förmildra skoven använder man pulsbehandling med kortison, som sänker den inflammatoriska aktiviteten i kroppen och minskar svullnaden runt lesionen i hjärnan.

För att bromsa sjukdomens förlopp kan man använda interferon, som också förändrar den inflammatoriska aktiviteten, och från början har använts som antiviralt medel.

Det finns även andra typer av behandling.

Orsaker

Detaljerna är fortfarande okända, men man vet att släktingar till personer med MS har en liten förhöjd risk att drabbas av sjukdomen.

Det finns även teorier om att det kan vara ett virus som startar utvecklingen till MS, dessa är baserade på att personer som senare utvecklar MS ofta haft sina barnsjukdomar vid en ovanligt sen ålder. Det som talar emot är att det då borde bildas ”epidemier” av MS.

Man tror också att det kan vara en autoimmun sjukdom, där kroppens immunförsvar tror att myelinet runt nervcellerna är inkräktare och förstör dessa. Talande för detta är att det finns mycket immunologiska celler i och runt ett plack.

Referenser

Fagius & Aquilonius Neurologi, 4e upplagan Liber 2006

Annonser

Written by Bitchslap Barbie

29 mars 2009 den 12:39

Publicerat i sjukdomar

Tagged with , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: