Bitchslap Barbie

There’s a new toy in town, and her name is Bitchslap Barbie

Hypothyreos

leave a comment »

Idag handlar det om underfunktion av sköldkörteln, på fancy läkarspråk kallat hypothyreos.

Det är en väldigt vanlig sjukdom, uppåt 1/20 personer får den under sin livstid. Som de flesta andra autoimmuna sjukdomar drabbar den främst kvinnor. Ungefär 2-3% av den kvinnliga befolkningen står på behanling.

Jag är en av dom, för mig var egentligen det enda symtomet en helt fantastisk trötthet, jag kunde utan problem sova 18 timmar om dygnet och ändå vara trött. Jag blev ivägskickad till läkaren som direkt fattade vad det var frågan om. En månad senare var jag helt utan symtom.

Anatomi och fysiologi

Sköldkörteln sitter på halsen, strax under struphuvudet och kan ibland kännas vid sväljning.På latin kallas sköldkörteln för thyreoidea.

Sköldkörteln består av folliklar innehållande en reserv av lagrade thyreoideahormoner, denna reserv kallas kolloid. Runt kolloiden ligger de follikulära cellerna som är de celler som producerar sköldkörtelns hormoner.

Förutom dessa celler finns också parafollikulära celler, även kallade C-celler, som producerar calcitonin. Ett hormon med lite oklar funktion – det man vet att är att det har något med calciumomsättingen att göra.

Sköldkörtelns funktioner är att tillverka de två hormonerna tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3). T3 och T4 har som funktion att öka ämnesomsättningen i kroppen.

Sköldkörteln regleras, som de flesta endokrina organ genom en feed-back mekanism involverande hypofysen. I det här fallet så producerar hypothalamus ett hormon som kallas TRH, thyreotropin releasing hormone, det hormonet stimulerar hypofysen att frisätta TSH, thyreoideastimulerande hormon eller thyreotropin, som i sin tur påverkar sköldkörteln att frisätta T3 och T4.

T3 och T4 hämmar frisättning av både TRH och TSH, vilket innebär att höga koncentrationer av slutprodukterna hämmar ytterligare frisättning så att nivån alltid hålls relativt konstant.

Symtom

Symtomen på underfunktion är ganska ospecifika, men många av symtomen är varningsklockor för läkare och de flesta får korrekt diagnos trots de diffusa symtomen.

De vanligaste symtomen är

  • trötthet
  • depression /nedstämdhet
  • frusenhet
  • torr hud och håravfall
  • förstoppning
  • muskelvärk
  • hos barn och ungdomar kan man se mental förlångsamning.

Utredning

Vid misstanke om hypothyreos brukar det räcka att ta lite blodprover för att säkerställa diagnos, och ibland även orsak.

T3, T4 – är slutprodukten. Vid hypothyreos är dessa låga, ofta nästan obefintliga

TSH – ett pådrivande hormon. Om felet sitter i sköldkörteln kommer detta prov vara högt då hypofysen med hjälp av TSH försöker ”piska på” sköldkörteln. Om detta prov är lågt sitter skadan i hypofysen, som då inte förmår producera TSH.

Om man misstänker den autoimmiuna varianten, Hashimotos sjukdom, kan man också ta prov på TPOAk, det vill säga thyreoperoxidasantikroppar, som visar på antikroppar mot TSH-receptorn.

Förutom detta kan man även göra en punktion av sköldkörteln då man tittar på vad det finns för celler i den, vid autoimmun sjukdom får man mycket immunceller.

Man kan även titta på sköldkörteln med ultraljud, för att se om det finns några förändringar i körteln.

Behandling

Behandlingen är mycket enkel, man tillför syntetiskt sköldkörtelhormon i tablettform. Behandlingen blir livslång, men är relativt billig, och i rätt doser också helt utan biverkningar.

Referenser

Berglund et al Internmedicin, 4e upplagan Liber 2006

Läkemedelsboken 2007/2008 Apoteket AB 2007

Annonser

Written by Bitchslap Barbie

5 april 2009 den 12:33

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: