Bitchslap Barbie

There’s a new toy in town, and her name is Bitchslap Barbie

Röntgen

with 3 comments

W.C Röntgen

Eftersom jag läst röntgenkursen nu så tänkte jag skriva lite om det, planen är 1 inlägg om de 4 stora metoderna, vanlig röngen, CT, MR och ultraljud, och sen en sammanfattande lite kortare postning om lite coolare saker, typ SPECT och PET.

Historia

Röntgenstrålarnas användningsområde upptäcktes av Wilhelm Conrad Röntgen 8 november 1895. Han (och många andra av de samtida fysikerna) experimenterade med en ny typ av strålning de hade upptäckt som uppstod när man lät elektricitet gå genom vakuumrör, och Röntgen upptäckte att om han riktade strålningen mot en fluorescerande skärm så lyste den. Han bad sin fru komma ner till hans laboratorium och lät hennes hand ligga mellan strålkällan och skärmen i ungefär en halvtimme, och upptäckte då att han kunde urskilja benen i hennes hand.

Fru Röntgens hand, inklusive ring

Röntgen fortsatte att undersöka dessa nya strålar som han själv kallade för X-strålar, och publicerade sin artikel Über eine neue Art von Strahlen om dessa inte ens två månader efter upptäckten.

För sin upptäckt fick Wilhelm Röntgen det första nobelpriset i fysik, 1901. Han dog  1923 av cancer som möjligen var strålningsorsakad.

Hur funkar det?

Röntgenstrålning som skickas genom ett organ kommer att passera genom organet. Täta strukturer som ben släpper igenom färre strålar, och blir vita på en röntgenbild, medan luft som finns i lungorna släpper igenom det mesta och färgas svart på röntgenbilden.

En röntgenbild blir ju en tvådimensionell bild av en tredimensionell kropp, så för att kunna säkert placera en förändring tex i lungan behöver man ofta ta bilder ur två olika vinklar. Detta gör ju också att man har större chans att fåna en förändring som ”gömmer sig” bakom eller framför ben. Hjärnan är dock ett organ som är i princip omöjligt att undersöka med vanlig röntgenstrålning eftersom den är helt innesluten i ben.

För att göra undersökningen ännu tydligare kan man använda sig av ämnen som ger kroppsdelen ökad täthet, kontrastmedel. Oftast används bariumsulfat eller jodkontrast. Detta kan inte användas på alla organ, men är vanligt när man gör tex tjocktarmsröntgen (med dubbelkontrast) och blodkärlsröntgen.

Användningsområden

Röntgen ersätts idag allt mer av CT, som ju är bättre på att avbilda inre organ. Största användningsområdet för konventionell röngten är vid frakturmisstanke, lungröntgen, och vid olika former av interventioner.

Diagnostisk röntgen

Röntgenundersökning används som jag förklarade ovan för att ställa diagnoser på tex frakturer och förändringar i lungorna. Det är även vanligt med colonröntgen med dubbelkontrast. Dubbelkontrast innebär att man först får ett lavemang med bariumsulfat som sprids i tjocktarmen och lägger sig på slemhinnan och sedan pumpar in luft i tjocktarmen som dels får den att spännas ut, och dels gör att man tydligt ser eventuella slemhinneförändringar.  Nedan är lite bilder, normala och med patologiska fynd.

Ovan är höftleder, normal, med artros och med fraktur, nedan är en normal lungröntgen och en lungröntgen med lunginflammation på höger lunga (det ”dimmiga till vänster i bild)

Genomlysning / intervention

Genomlysning är en relativt ny teknik där man i realtid kan titta på funktion i olika organ, det används framförallt till interventioner där det ju rör sig om mer dynamiska förlopp. Man ”filmar” alltså med röntgenstrålar istället för att ta stillbilder. Videos på en sådan genomlysning av hjärtat finns på youtube.  

Annonser

Written by Bitchslap Barbie

31 maj 2009 den 14:01

Publicerat i sjukdomar

Tagged with ,

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jag kanske har fattat galet, att du tänkte dela upp det på Röntgen, MR, CT, och Ultraljud, jag tänkte att de alla skulle vara i samma.

  Men det tänkte inte jag, för då hade posten blivit så lång att ingen hade orkat läsa den =)
  /BB

  Trakte

  1 juni 2009 at 8:40

 2. Jag kanske har fattat galet, att du tänkte dela upp det på Röntgen, MR, CT, och Ultraljud, jag tänkte att de alla skulle vara i samma

  Jag tänkte dela upp posterna i 4 olika, jag har bara inte riktigt orkat ta tag i att skriva de andra ännu… Men jag ska.
  /BB

 3. Det här var en jätte bra sidan om förklaring om röntgen. Tack så mycket för att någon är smart.

  Nastja

  9 maj 2010 at 14:25


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: