Bitchslap Barbie

There’s a new toy in town, and her name is Bitchslap Barbie

Mycket medicin

with 6 comments

Läste igenom mina 5 standardtidningar nu och hittar helt sjukt mycket medicinrelaterade artiklar som jag känner att jag måste kommentera. Det är bara för jäkla intressant alltså!

Den första handlar om någon slags modifierad form av Werther-effekten, som innebär att när ett dödsfall (egentligen självmord) får stora rubriker i media kommer det leda till en ökning av självmorden även i befolkningen. Detta är tydligen en reell uppgång, eftersom det inte brukar uppstå någon kompensatorisk minskning tiden efter. Nu begick ju inte Michael Jackson självmord, men det tycks ändå vara ett gäng fans som känner att de inte vill leva i en värld där han inte finns.

Namnet Werther-effekten kommer av Werther i Den unge Werthers lidanden av Goethe, som tydligen gav upphov till denna effekt när den släpptes.

*

Den andra intressanta artikeln som dock känns lite shady är denna, som handlar om att barn som blivit misshandlade har en ordentligt ökad risk för cancer under livet. Det intressanta är ju då framför allt att man korrigerat för livsstilsfaktorer – det är ju annars den uppenbara förklaringen, att om man blivit misshandlad som barn kanske man har ett mer självdestruktivt beteende även som vuxen och således kanske röker och dricker mer. Men så verkar det alltså inte vara. Forskarna spekulerar i att långvarig kroppslig stress kan vara förklaringen, och det är väl förstås möjligt…

*

En annan intressant artikel på lite samma tema är att kejsarsnitt tydligen ändrar barnets DNA. Vilket ju är en typisk aftonbladetrubrik. DNA:t är ju liksom redan bestämt när barnet föds, så DNA:t i sig ändras inte, det som däremot kan hända är nåt som kallas för epigenetiska förändringar. Det innebär att det fästs tex olika kolhydratmolekyler på DNA:t som gör att det för lite förändrade egenskaper, men det är inte direkt så att barnet blir turtles-muterat av kejsarsnitt.

Annonser

Written by Bitchslap Barbie

30 juni 2009 den 8:37

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Intressant! Sen är jag lite skeptisk till kompensering, känns som man generellt överskattar relevansen i kompenserade värden. Varje kompensering innebär en felkälla, och verkar inte ta hänsyn till samverkan mellan olika faktorer. Det går inte att förutsätta att det helt enkelt går att multiplicera ihop faktorer. Man kan ha alla möjliga interaktionseffekter och ickelinjära system.

  Absolut, fast med människor är det ju ändå så att om icke-misshandlade barn och misshandlade barn röker lika mycket som vuxna så lär det ju inte vara så att rökningen spelar stor roll åtminstone. Förutsatt då att inte de misshandlade barnen är känsligare för röken, men då är det ju inte röken som är problemet utan känsligheten… Om du hänger med på mitt snurriga resonemang.
  /BB

  Karl

  1 juli 2009 at 8:53

 2. Jo, det är ju en betydligt bättre grund för jämförelse, men det gäller att tänka till ordentligt. Minns floppen för några år sedan med amning och IQ, har du läst om det? 🙂

  Det har jag säkert, men jag har förträngt det….
  /BB

  Karl

  1 juli 2009 at 12:23

 3. Några forskare la fram ett uppmärksammat resultatet att lång amning ökar barnens IQ. Men senare visade det sig att sambandet berodde på att intelligenta kvinnor ammade längre i genomsnitt. 😛 Intressant resultat i sig, ger lite stöd åt den kontroversiella RK-teorin.

  Haha, mjo, det är ju ofta så det är med forskning… halvt hopplöst sådär.
  /BB

  Karl

  1 juli 2009 at 18:11

 4. Jo, det är svårt. Tyvärr upplever jag också att kvaliteten inom mjukare ämnesområden är lite si och så med ganska ofta. Inom genus har jag svårt att hitta logisk konsistens överhuvudtaget. 😛

  Det är för att genusvetare som regel är ologiska 😀
  (usch vad elak jag var nu, fy mig)
  /BB

  Karl

  1 juli 2009 at 21:34

 5. Ligger nog lite sanning i det skulle jag säga. 😛 Dom är så känslomässigt involverade att logiken tenderar att få stryka på foten.

  Men exakt.
  Tappade du namnet igen? 😛
  /BB

  Anonym

  2 juli 2009 at 19:32

 6. Doh! 😛 Skrivit ifrån lite olika datorer…

  Det är ok, jag visste ju att det var du så =)
  /BB

  Karl

  2 juli 2009 at 21:32


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: