Bitchslap Barbie

There’s a new toy in town, and her name is Bitchslap Barbie

Nobelpriset i medicin 2009 goes to…

leave a comment »

… ett hyfsat väntat gäng. Till och med jag, som verkligen inte är in the loop, har hört namnen nämnas i Nobelprissammanhang.

Det är Elisabeth H Blackburn, Carol W Greider och Jack W Szostak som får priset i år, för sin forskning på telomerer och telomeras. I år ska jag fan inte missa nobelföreläsningen på BMC i Uppsala… Det är min sista chans!

Alla tidningar skriver i princip om det här idag, och Aftonbladet har en söt liten PDF om vad det egentligen är. För er som inte orkar eller vill klicka så kommer min egen minisammanfattning här.

Vi har 23 kromosompar (dvs 46 kromosomer) som består av ihopsnurrat DNA. I ändarna på denna kromosom sker naturligt ett slags avkapning vid varje celldelning. Enzymerna som skriver av DNAt sitter ju fast på DNAt och den biten där enzymet sitter fast kommer således inte att bli kopierad till nästa kromosomkopia till dottercellen.

För att det inte ska gå till spillo någon ”viktig” information har evolutionen så smart försett oss med ganska långa snuttar av oanvändbart DNA på slutet av kromosomen. Så istället för att kapa gener som kodar för nåt så kapar man istället snuttar av dessa telomerer. Telomerens längd avgör hur många celldelningar en cell kan göra innan den går in i programmerad celldöd, apoptos. Detta är ett skydd mot cancer eftersom det i normala fall innebär att cellen dör innan de eventuella mutationer den dragit på sig under sin livstid kan bli många nog för att leda till cancer.

Telomeras är det enzym som gör telomerer. I vissa cancerformer har man ett överaktivt telomeras vilket leder till att den canceromvandlade cellen inte dör utan fortsätter att dela sig.

Annonser

Written by Bitchslap Barbie

5 oktober 2009 den 13:08

Publicerat i medicin

Tagged with , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: